9 στα 10 η επιβάρυνση της Ατμόσφαιρας για 2 συνεχόμενες ημέρες

By on 19/10/2008

9 στα 10 η επιβάρυνση της Ατμόσφαιρας για 2 συνεχόμενες ημέρες


Απο το Σάββατο 18/10/08 το απόγευμα και ώρα 17:10 σύμφωνα με τις ενδείξεις του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής φυσικής airlab.teikoz.gr βαθμός επιβάρυνσης άγγιξε το 9/10 και μέχρι απόψε Κυριακή 19/10/08 και ώρα 23:50 ο δείκτης δεν έχει πέσει ! Να σημειωθεί εδώ οτι η συγκεκριμένη ένδειξη είναι η μεγαλύτερη στην κλίμακα μέτρησης που μπορούν να επιδείξουν τα όργανα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας! Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ήταν ορατή και δια γυμνού οφθαλμού απο το πρωί.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που οι ενδείξεις βρίσκονταν στην επικίνδυνη κλίμακα με κορύφωση το Σάββατο το πρωί. Πόσο ακόμα θα πρέπει να εισπνέουμε δηλητήριο; Ποιός φορέας πρέπει να ευαισθητοποιηθεί; Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε αυτήν την κακοποίηση της υγείας μας ;

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΤΕΙ Κοζάνης η συγκεκριμένη ένδειξη (9/10) έχει την ένδειξη : Ιδιαίτερα Σημαντικές επιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Συνήθως συστήνονται μέτρα πού αποσκοπούν στην αποφυγή έκθεσης για πολύ χρόνο σε μολυσμένες περιοχές. Όσοι υποφέρουν από άσθμα νιώθουν έντονη δυσφορία στους πνεύμονες κατά την αναπνοή.

Το giapraki.com με δεδομένα του airlab.teikoz.gr παρακολουθεί συνεχώς την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, στην κεντρική σελίδα δεξιά (κάτω απο τις μετεωρολογικές προβλέψεις) ούτως ώστε να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της Κοζάνης και να επαγρυπνήσει τις αρχές για την προστασία μας.

One Comment

  1. 4609.daraku

    19/10/2008 at 17:23

    Mία ειδική αναφορά στο λιγνίτη
    Aυτή τη στιγμή είναι, καλώς ή κακώς, το εθνικό μας καύσιμο και η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μας πολιτικής. Σε αντίθεση με το μύθο που έχει δεκαετίες τώρα καλλιεργηθεί ο λιγνίτης είναι πολύ ακριβό καύσιμο, όταν συνυπολογισθεί το εξωτερικό κόστος, δηλαδή οι οικονομικές επιπτώσεις της αφαίμαξης των νερών, των σοβαρότατων επιπτώσεων στην ύδρευση / άρδευση οικισμών / χωραφιών, της απώλειας παραγωγικών γαιών, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κλπ. Με βάση παλιότερες μελέτες στελεχών της ΔΕΗ (Κορδας 1997) το εξωτερικό κόστος του λιγνίτη, υπολογίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις μόνο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αγγίζει τα 7 δις δραχμές ετησίως ! Με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 1-1-2005, άλλη μία επιβαρυντική παράμετρος εισέρχεται στην εξίσωση κόστους του λιγνίτη, η οποία μάλιστα θα είναι άμεσα πληρωτέα και θα τη δούμε πιθανότατα σύντομα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ζητούμε λοιπόν, αντί να εντείνουμε συνεχώς την εξάρτηση και την ενεργειακή μας μονομέρεια, να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα σταδιακής και προσεκτικής απεξάρτησης από το λιγνίτη (και παράλληλης παράτασης της ζωής των λιγνιτικών αποθεμάτων), στήριξης σε άλλες μορφές ενέργειας, εξοικονόμησης, κλπ. Το πρόγραμμα πρέπει απαραίτητα να προβλέπει την οικονομική στήριξη των περιοχών που πλήττονται από το κλείσιμο των παλιών λιγνιτικών μονάδων (ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, πρόσθετη ενίσχυση για την ίδρυση μονάδων ΑΠΕ, όπου είναι εφικτή, κλπ). Ας μην ξεχνάμε ότι οι περιοχές αυτές, όπως ο Ν. Κοζάνης, ο Ν. Φλώρινας, η Μεγαλόπολη, κλπ απορφανίστηκαν σε φυσικούς πόρους (κάρβουνο, νερά και παραγωγικά εδάφη) προκειμένου να εξορυχτεί το κάρβουνο και να εξασφαλιστούν κατά 70 % οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

    Στις περιοχές αυτές πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις κυρίως σε έργα φυσικού κεφαλαίου (διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, αποκατάστασης γαιών, ενίσχυσης και προστασίας των δασών και των ορεινών όγκων, διαχείρισης και προστασίας των περιοχών φυσικού κάλλους και αξίας, Natura, κλπ) καθώς επίσης και να τύχουν ειδικών πρόσθετων επιδοτήσεων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Σημειωτέον ότι οι περιοχές αυτές διαθέτουν και το πλεονέκτημα της ύπαρξης δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Έτσι θα υπερκαλυφοθύν οι απώλειες θέσεων εργασίας από τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, που συνοδεύεται με συνολική αύξηση των θέσεων εργασίας (κι όχι απολύσεις όπως προπαγανδίζει το λιγνιτικό λόμπι), έχει σαν πρώτο ελάχιστο βήμα τη σταθεροποίηση της λιγνιτικής παραγωγής και σε καμιά περίπτωση την αύξηση της.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: