Σε 89.000 ευρώ τα χρέη των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων της Εορδαίας

By on 26/10/2012
ΧΡΕΟΣΤα προβλήματα των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας αλλά και τα προβλήματα των Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων της Εορδαίας βρέθηκαν την Δευτέρα στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, κατά την οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και το πρόγραμμα δράσης του συλλόγου.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Ειδικότερα, το κύριο ζήτημα του τοπικού διεκδικητικού πλαισίου του συλλόγου είναι ο αγώνας για δοθεί λύση στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τώρα που χειμωνιάζει να βρεθούν αντιμέτωπα με προβλήματα θέρμανσης λόγω των χρεών των σχολικών επιτροπών.

 

Όπως αναφέρθηκε, τα συνολικά χρέη 23 σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας στην Εορδαία ανέρχονται σε 89.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό το 52% αφορά τη θέρμανση και το 35% λογαριασμούς στις ΔΕΚΟ.

 

Καταγγέλθηκε επίσης η έλλειψη εκπαιδευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας, ιδιαίτερα στα ολοήμερα, καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Στάθης Θεοφυλακτίδης, «ο Σύλλογος εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εορδαίας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να υπάρχουν κενά γυμναστών, αγγλικών, δεύτερης ξένης γλώσσας και όλων σχεδόν των ειδικοτήτων στα ολοήμερα σχολεία, ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων». Για το λόγο αυτό, είπε, η διοίκηση του συλλόγου επισκέφθηκε πριν από δύο εβδομάδες το διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος ενημέρωσε πως περιμένει άμεσα τη διάθεση 360 ωρών γυμναστών και 190 ωρών πληροφορικής από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εκπαιδευτικούς που εργάζονται χωρίς τη συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου. «Σήμερα, 15 ημέρες αργότερα ακόμη δεν έχουν διατεθεί οι συνάδελφοι ειδικοτήτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν έχουν καλυφθεί τα λειτουργικά κενά δασκάλων σε σχολεία, όπως, το ολοήμερο των Πύργων και του 4ου-10ου δημοτικού σχολείου Πτολεμαΐδας του πρόσθετου για την ανακούφιση των συναδέλφων που αναγκάζονται σε υπερωρίες, στο 9ο και 11ο Δημοτικό σχολείο, καθώς και στο δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής».

 

Κατόπιν και της επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος του συλλόγου με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης, αποφασίστηκε να προχωρήσει ο σύλλογος σε έγγραφη διαμαρτυρία προς την περιφερειακή διεύθυνση, τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και προς το Υπουργείο Παιδείας για τη μη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών.

 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου στο κτηριακό πρόβλημα, καθώς όπως ανέφερε, ύστερα από επικοινωνία με το Δήμο Εορδαίας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, ενημερώθηκε ότι:

 

Το νέο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, έχει παγώσει. Δυστυχώς έγινε λάθος από τις υπεύθυνες τεχνικές υπηρεσίες και η άδεια κατασκευής του νέου σχολείου βγήκε για 9/θέσιο ενώ το αίτημα ήταν για 12/θέσιο. Έτσι πρέπει να βγει και να πληρωθεί νέα άδεια, αυτή τη φορά για 12/θέσιο σχολείο. Ταυτόχρονα δεν έχει ξεκινήσει και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την ανέγερσή του.

 

Στους Πύργους προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου νηπιαγωγείου και η μελέτη είναι στο τελικό στάδιο. Για την μετεστέγαση του 8ου νηπιαγωγείου Πτολεμαΐδας, έχει δημιουργηθεί οικονομική επιτροπή που θα δεχθεί προσφορές ιδιωτών για ενοικίαση των χώρων τους. Ο μειοδοτικός διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου.
Ο κ. Θεοφυλακτίδης αναφέρθηκε επίσης στο πλήθος πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων του συλλόγου. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο σύλλογος θα συνδιοργανώσει και φέτος με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τους σχολικούς αγώνες κλειστού στίβου, για μαθητές δημοτικού σχολείου.

 

Θα υλοποιήσει επίσης την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2012, σεμινάριο καλλιτεχνικών σε συνεργασία με το δήμο Εορδαίας και με τη λέκτορα του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών την κ. Μαριάννα Παυλίδου. Το συγκεκριμένο σεμινάριο θα έχει τρίωρη διάρκεια και θέμα το παιδί στη ζωγραφική του Πικάσο. Θα είναι βιωματικό και θα γίνει με τη μορφή εργαστηρίου σε κλειστή ομάδα 30 εκπαιδευτικών που θα δηλώσουν συμμετοχή και θα επιλεγούν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Αν ο αριθμός αιτήσεων είναι μεγαλύτερος θα υπάρξει δυνατότητα για επανάληψή του.
Ανέφερε επίσης ότι στα δημοτικά σχολεία της περιοχής παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε 2 πιλοτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα αφορά τη διδασκαλία της κολύμβησης στο μάθημα της γυμναστικής και το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τη διδασκαλία του Σκακιού στην ώρα της ευέλικτης ζώνης. Και στα δύο αυτά προγράμματα κύριος φορέας υλοποίησης είναι ο σύλλογος της πρωτοβάθμιας, σε συνεργασία με το Δήμο Εορδαίας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: