Περιφερειακή Ενότητας Κοζάνης:Σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση της λύσσας(φωτογραφικό υλικό)

By on 31/10/2012

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ Συζητήθηκε ο συντονισμός για την υλοποίηση των απαραίτητων μέτρων

 

Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της λύσσας, μετά το κρούσμα που παρουσιάστηκε πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες στο Παλιόκαστρο Βοΐου, όπου βρέθηκε λυσσασμένη αλεπού, πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Οι αρμόδιοι τόνισαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό και έδωσαν οδηγίες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ωστόσο επισημάνθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των μέτρων χωρίς εφησυχασμό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διευθυντής Κτηνιατρικής Ζώης Γακίδης, ο διευθυντής της διεύθυνσης Υγιεινής, Αλέξανδρος Μάγγος, η διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης Ιωάννα Κοντογούνη και άλλοι αρμόδιοι. Υπενθυμίζεται ότι στις 19/10/2012 ήρθε η επίσημη απάντηση στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από την εξέταση του δείγματος εγκεφάλου της θανατωμένης αλεπούς, σύμφωνα με την οποία: «Ανιχνεύτηκε κατά την εξέταση της 17/10 λυσσικό αντίγονο», καθώς και κατά την εξέταση στις 18-19/10 ανιχνεύτηκε το γονιδίωμα του ιού». Να σημειωθεί ότι η αλεπού είχε μπει σε αυλή σπιτιού στο Παλιόκαστρο και επιτίθονταν σε σκύλο, συμπεριφορά ασυνήθιστη, πράγμα που δημιούργησε υπόνοιες λύσσας, οι οποίες δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Κάτοικοι του χωριού σκότωσαν το άρρωστο ζώο, από το οποίο στη συνέχεια ιδιώτης κτηνίατρος έλαβε δείγμα και το έστειλε για εξέταση.

 

«Δυστυχώς η λύσσα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και για τη χώρα μας είναι γεγονός, γι’ αυτό κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές μετά το κρούσμα στο Παλιόκαστρο», σημείωσε ο Ζ. Γακίδης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η αρρώστια αυτή προσβάλλει και τον άνθρωπο, γι’ αυτό και θεωρείται πολύ επικίνδυνη, καθώς είναι θανατηφόρα». Από την πλευρά της η διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννα Κοντουγούνη διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που θέλουν να υπάρχει και δεύτερο κρούσμα στο νομό Κοζάνης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλο κρούσμα». Τη βεβαιότητα ότι λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα, έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης χαρούμενος. Ωστόσο, κτηνίατροι και άλλοι εμπλεκόμενοι τόνισαν την ανάγκη πιο συστηματικής εφαρμογής των μέτρων, ώστε να δημιουργηθεί ασπίδα προστασίας από την επικίνδυνη νόσο, επικεντρώνοντας στον άμεση εμβολιασμό ανθρώπων που συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για να εμβολιαστούν». Όπως αναφέρθηκε τα λιγοστά εμβόλια, μόλις πέντε – έξι στον αριθμό, που υπήρχαν στη Διεύθυνση Υγιεινής, χρησιμοποιήθηκαν και δεν υπάρχουν άλλα, προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι ακόμη απαιτείται, οι οποίοι είναι αρκετοί. Επισημάνθηκε για παράδειγμα ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν ανήκουν οι κτηνίατροι, δασοφύλακες, θηροφύλακες και βεβαίως δημοτικοί υπάλληλοι που έχουν οριστεί από τους δήμους να περισυλλέγουν τα αδέσποτα σκυλιά. Οι εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια και διαβεβαίωσαν ότι παραγγέλθηκαν 70 εμβόλια για ανθρώπους. Να σημειωθεί ότι δεν εμβολιάστηκε η κάτοχος του σκύλου που του επιτέθηκε η αλεπού στο Παλιόκαστρο ούτε οι χωρικοί που σκότωσαν την αλεπού.

 

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, εξέδωσε «απόφαση λήψης μέτρων σε εστία λύσσας με θετικό στη λύσσα ζώο (αλεπού) της άγριας πανίδας που βρέθηκε στην τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας του Δήμου Βοίου».

 

Σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου στη λοιπή χώρα, αποφασίζουμε:

 

-Χαρακτηρίζουμε ως θετικό στη λύσσα το ζώο (αλεπού) της άγριας πανίδας που βρέθηκε στην τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας του Δήμου Βοίου καθορίζουμε την εστία της λύσσας στην ανωτέρω περιοχή και επιβάλλουμε :
• Την τοποθέτηση ευδιάκριτων προειδοποιητικών πινακίδων, που φέρουν κατάλληλη σήμανση, σε εμφανή σημεία στις οδούς εισόδου στην περιοχή.
• Την απαγόρευση της μετακίνησης και ελεύθερης διακίνησης ευπαθών ειδών ζώων, καθώς και την διενέργεια αγοροπωλησιών ευπαθών ειδών ζώων, στην περιοχή που εμφανίσθηκε η εστία της λύσσας.
• Τη θανάτωση των ευπαθών ζώων, τα οποία δαγκώθηκαν ή ήρθαν σε άμεση επαφή με εκκρίσεις ζώου θετικού στη λύσσα. Οι ιδιοκτήτες παραγωγικών ζώων, οι οποίοι υποχρεώνονται να θανατώσουν και να καταστρέψουν τα ζώα τους λόγω μόλυνσης αυτών με λύσσα, θα αποζημιώνονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα απόφαση των οικονομικών ενισχύσεων για την εξυγίανση του ζωικού πληθυσμού.
• Την απολύμανση του χώρου θανάτωσης η θανάτου των θετικών ζώων, καθώς και τη διεξοδική απολύμανση και αποτέφρωση όλων των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα ζώα.
• Την ασφαλή διάθεση των νεκρών η θανατωμένων ζώων σε εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων.
• Την εφαρμογή του άρθρου 9 της συνθήκης της Βέρνης ( Νόμος 1335/1983) για τη ρύθμιση του υπερπληθυσμού των ειδών-στόχων της άγριας πανίδας της παρούσας απόφασης και κυρίως της αλεπούς, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
• Την απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρωμνής σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.
• Την ενίσχυση της επαγρύπνησης των κτηνιατρικών και δασικών υπηρεσιών στις παραμεθόριες κυρίως περιοχές και την ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης όπως ορίζεται από τον Δασικό Κώδικα.
• Την επιβεβαίωση του αντιλυσσικού εμβολιασμού των ποιμενικών σκύλων της περιοχής δικαιοδοσίας των τμημάτων κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ,κατά την διενέργεια επισήμων ελέγχων μέσα στα πλαίσια εφαρμογής άλλων Εθνικών Προγραμμάτων.
• Την ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν άμεσα στις οικίες κτηνιατρικές αρχές κάθε κλινικό περιστατικό ύποπτο για τη λύσσα κατά την άσκηση του έργου των.
• Την ενημέρωση των υπευθύνων των Φιλοζωικών Σωματείων.
• Την ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κυνηγετικών οργάνων (Κ.Ο.ΜΑ.Θ).
• Την επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών για τον προληπτικό εμβολιασμό ( προμήθεια εμβολίων και ορρών) κατά της λύσσας σε άτομα υψηλού κινδύνου ήτοι όσοι εργάζονται κοντά σε ενδημικές περιοχές (κτηνίατροι, βοηθοί, υπάλληλοι καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δασικοί υπάλληλοι, τοπικά κυνηγετικά όργανα, σπηλαιολόγοι ) που ασχολούνται με άγρια ζώα.
• Τον προληπτικό εμβολιασμό όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών (για την δημιουργία βιολογικού φραγμού).
• Τον προληπτικό εμβολιασμό των αδέσποτων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών, ο οποίος γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Νόμου 4039/2012 και την λήψη μέτρων για την μείωση του φαινόμενου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ευθύνη των Δήμων.
• Τον έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς.
• Την αυστηρή διενέργεια ελέγχων των εισαγόμενων από τις γειτονικές χώρες σκύλων, όσο και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων στις παραμεθόριες και βόρειες περιοχές της χώρας όπου ενδημεί η νόσος.

 

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό ; εδώ  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: