Ημερίδα για τις χαρτογραφήσεις στην Κοζάνη

By on 16/10/2012

MEΛΟΥΝΑ

Γυάλινους χάρτες της Ελλάδας, που φέρουν τούρκικες ονομασίες των περιοχών, και χρονολογούνται λίγο μετά το 1920, έκαναν δωρεά στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), Γιώργος Μουτεβελής.

 

Η δωρεά έγινε κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη και με την οποία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Χαρτογραφίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό και του 12ου Εθνικού Συνεδρίου Χαρτογραφίας με θέμα «Χαρτογραφία και Γεωχωρική Πληροφορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Παράλληλα, λειτούργησαν δύο εκθέσεις ιστορικών χαρτών με τίτλους: «Επί χάρτου: Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες στην Κεντρική Ευρώπη – Ουγγαρία», με ομιλίες πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και την Ουγγαρία και «Από τη Μελούνα στην Κοζάνη, 1912».

 

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός είπε ότι η ψηφιακότητα και η αποκέντρωση είναι η νέα επανάσταση στον 21ο αιώνα. Επισήμανε τη μεγάλη πρόοδο, η οποία έχει επιτευχθεί στην αξιοποίηση των χαρτογραφήσεων, που έχουν γίνει έως τώρα, και στο έργο δικτύωσης όλων των υπηρεσιών που κάνουν χαρτογραφήσεις στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να έχουν πρόσβαση οι πολίτες και η αυτοδιοίκηση στις πληροφορίες που προκύπτουν από τα δεδομένα των χαρτογραφήσεων.

 

Την ημερίδα διοργάνωσαν ο ΟΚΧΕ και η Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ), σε συνεργασία με τη Χαρτογραφική Επιστημονική Εταιρείας Ελλάδας και τον δήμο Κοζάνης και παρουσιάστηκαν η υποδομή και το έργο του ΟΚΧΕ στον τομέα των γεωχωρικών δεδομένων (2010-2012), με βάση την πρόσφατη ένταξη στο εθνικό μας δίκαιο της σημαντικής ευρωπαϊκής οδηγίας INSPIRE.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: