Οι οικοεθελοντές του νομού Καστοριάς

By on 15/09/2012

ΟΙΚΟΕΘΕΛΟΝΤΕΣΓια δεύτερη χρονιά φέτος, οι εθελοντές και οι εθελόντριες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ συμμετείχαν στο πρόγραμμα Οικοεθελοντών, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο νομό Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών».

Από τις 29 Ιουλίου έως και τις 26 Αυγούστου, 40 εθελοντές και εθελόντριες όλων των ηλικιών συμμετείχαν σε δράσεις προστασίας του ορεινού όγκου του Γράμμου, ενισχύοντας τις δράσεις του έργου LIFE που υλοποιείται αυτή την περίοδο στο νομό Καστοριάς από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, την Καλλιστώ και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Καστοριάς.

 

Οι εθελοντές, με ορμητήριο τον ξενώνα που παραχωρήθηκε στην Καλλιστώ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καληβρυσιωτών “Αλεβίτσα”, στο χωριό Καλή Βρύση, γνώρισαν την περιοχή και ήρθαν σε επαφή τόσο με τους ντόπιους όσο και με τους επισκέπτες πολλών περιοχών του Γράμμου, με σκοπό να προσφέρουν με δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή στο νομό Καστοριάς.

Η καθημερινότητα των εθελοντών περιλάμβανε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα οι εθελοντές εκπαιδεύονταν για να ανταποκριθούν στα καθημερινά τους καθήκοντα, από στελέχη της Καλλιστώς πριν τις εξορμήσεις τους στο βουνό. Οι εθελοντές συμμετείχαν σε όλο το διάστημα παραμονής τους στο πρόγραμμα, σε δράσεις καταγραφής παρουσίας της καφέ αρκούδας στην περιοχή, σε προσπάθειες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από ζημιές που προκαλεί το μεγαλόσωμο θηλαστικό στη ζωική και φυτική παραγωγή, σε δράσεις καταγραφής μονοπατιών και σε δράσεις δασοπροστασίας με καθημερινές περιπολίες στο Γράμμο. Σημαντικό μέρος της δουλειάς τους ήταν η καταγραφή παλιών οπωρώνων σε δασικές εκτάσεις και η εκτίμηση της κατάστασης τους, με σκοπό να μελετηθούν και παράλληλα να ενισχυθούν τα τροφικά διαθέσιμα για την αρκούδα προκειμένου οι αρκούδες να παραμένουν μακριά από κατοικημένες περιοχές και τον άνθρωπο. Οι εθελοντές επισκέφθηκαν τους οπωρώνες σε όλους τους παλιούς οικισμούς όπως είναι η Φούσια, το Λιανοτόπι, το Μονόπυλο, η Σλήμνιτσα – Τρίλοφος, το Γιαννοχώρι και πολλά άλλα.

Τα καλοκαιρινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό. Κάθε χρόνο, μαζί με τους εθελοντές συνεργαζόμαστε στην έρευνα για τη φύση και την ιστορία της περιοχής, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δημιουργικές παρεμβάσεις, ενημερώνουμε τους παραγωγούς και τους επισκέπτες στην περιοχή, ενώ παράλληλα πλουτίζουμε σε σχέσεις, γνώσεις και εμπειρίες.

Συνεργάτες μας και φέτος στο πρόγραμμα των Οικοεθελοντών, ήταν η Ασφαλιστική Εταιρεία INTERLIFE, η οποία ασφάλισε δωρεάν όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες για τη διάρκεια παραμονής τους στο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα ασφάλισε και τα οχήματα που χρησιμοποιεί η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε ένα ειδικό πρόγραμμα χαμηλού κόστους, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: