Υπογράφηκαν δύο σύμφωνα συνεργασίας για διασυνοριακά έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (video)

By on 13/09/2012

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑΗ συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με στόχο την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών, επιβεβαιώθηκε χθες σε συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπογράφτηκαν δύο σύμφωνα συνεργασίας για την υλοποίηση αντίστοιχων διασυνοριακών έργων.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, παρουσία του υπερνομάρχη Κορυτσάς και άλλων αξιωματούχων της γείτονος, αλλά και αυτοδιοικητικών των ακριτικών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, παρουσίασε τα έργα TOURACT και SSM Nature που συντονίζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013.

 

Στη συνάντηση εκτός των δύο προαναφερόμενων, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Καστοριάς, Πρεσπών, Κόνιτσας, Αργυροκάστρου και Μοσχόπολης, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων, Ένωση Βιολόγων Αλβανίας και Αναπτυξιακή Εταιρεία AULEDA. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των επίσημων συμφώνων συνεργασίας για την υλοποίηση των δύο διασυνοριακών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ε.Ε και από τα ενδιαφερόμενα κράτη. Το TOURACT που αφορά τη Δυτική Μακεδονία και την Κορυτσά, στοχεύει στην ενδυνάμωση και στην αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος των παραμεθόριων περιοχών, ενώ εταίρος στο SSM Natoure, είναι η περιοχή του Αργυροκάστρου. Το πρόγραμμα αυτό δορυφορική πρόγνωση καιρικών, περιβαλλοντικών και άλλων φαινομένων.

 

«Για μας το θέμα της διασυνοριακής συνεργασίας δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια των δράσεων της Ε.Ε., αλλά βούλησή μας είναι να έχουμε μία ουσιαστική συνεργασία πέραν των ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο Γιώργος Δακής.

 

Στο TOURACT προβλέπονται οι παρακάτω δράσεις:

 

-Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου marketing για τη ανάπτυξη του τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή.
-Δημιουργία ενός διασυνοριακού δικτύου για την τουριστική ανάπτυξη. Οργάνωση και στελέχωση των γραφείων του δικτύου σε Καστοριά και Κορυτσά.
-Ανάπτυξη ενός ειδικού λογαριασμού DESTINATION MANAGEMENT SYSTEM (DMS).
Σχεδίαση διασυνοριακών θεματικών διαδρομών τουρισμού. Χαρτογράφηση διαδρομών. Διαμόρφωση και ψηφιοποίηση των θεματικών χαρτών. Ανάπτυξη portal με εικονικές θεματικές διαδρομές. Σήμανση επιλεγμένων διαδρομών σε όλη τη διασυνοριακή περιοχή. Τοποθέτηση info kiosks στην Κορυτσά και τη Μοσχόπολη.
-Ενέργειες δημοσιότητας (ημερίδες, info days, προβολή στα ΜΜΕ, παραγωγή ενημερωτικού υλικού, παραγωγή τρίγλωσσου τουριστικού οδηγού κ.λ.π.)
-Παραγωγή ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για την ανάδειξη των τουριστικών πόρων της διασυνοριακής περιοχής.
Οργάνωση αποστολών μικρής διάρκειας με τη συμμετοχή διαμορφωτών της κοινής γνώμης (δημοσιογράφους, τουριστικούς πράκτορες, εκπροσώπους φορέων Τ.Α, ΜΚΟ κ.λ.π.) για την ανάδειξη του τουρισμού της διασυνοριακής περιοχής.

 

Δείτε το video   εδώ  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: