Συμμετοχή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο Διεθνές Συνέδριο Κατάλυσης προς αξιοποίηση της βιομάζας

By on 12/09/2012

 

BIOMAZAΤο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Κατάλυσης προς αξιοποίηση της βιομάζας (Advances in Catalysis for Biomass valorization, CAT4BIO),  που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 8 έως τις 11 Ιουλίου 2012.

 

Το Συνέδριο έλαβε χώρα ως συνέχεια του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Κατάλυσης (Μόναχο, 1-6/7/2012) και διοργανώθηκε από την Ελληνική Καταλυτική Εταιρία.

 

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε  η ακόλουθη εργασία:

 

Bereketidou O.A., and Goula M.A. “Dry reforming of biogas over nickel-alumina catalysts with egg/shell structures”.

 

Βασικός στόχος της εργασίας ήταν η αξιοποίηση του βιοαερίου, που παράγεται από την αναερόβια χώνευση βιομάζας προς παραγωγή υδρογόνου/αερίου σύνθεσης μέσω καταλυτικών διεργασιών. Το βιοαέριο, το οποίο αποτελείται κυρίως από CO2 και CH4 παρουσιάζει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, από οικονομικής και από περιβαλλοντικής σκοπιάς. Η αξιοποίηση του βιοαερίου για παραγωγή αερίου σύνθεσης (syngas), μέσω της καταλυτικής αντίδραση της αναμόρφωσης (Dry Reforming – DRM), επιτυγχάνει όχι μόνο μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, αλλά επιπλέον αξιοποίησή τους (valorization) για περαιτέρω σύνθεση χημικών προϊόντων. Περαιτέρω, η παραγωγή υδρογόνου για καύσιμο υλικό φαίνεται ως η καλύτερη επιλογή για την αποφυγή  κλιματολογικών αλλαγών και την παρεμπόδιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το υδρογόνο είναι θεωρητικά το καλύτερο καύσιμο, χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού κατά την καύση του με οξυγόνο σχηματίζει μόνο νερό. Η παρούσα εργασία ενισχύει την έρευνα στον τομέα της ανάπτυξης νέων, καινοτόμων καταλυτών για την αντίδραση αναμόρφωσης του βιοαερίου, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης σε υδρογόνο παράλληλα με τη σταθερότητα, τη δραστικότητα και την αύξηση του χρόνου ζωής των καταλυτών.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εργασία πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εναλλακτικών Καυσίμων και Περιβαλλοντικής Κατάλυσης (LAFEC) του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης (υπευθ.: Επ. Καθ. Δρ Μαρία Γούλα).

 

Η παρουσίαση έγινε από την Δρ. Μαρία Γούλα, Επικ. Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και την Δρ. Όλγα Μπερεκετίδου, Επιστημονική  Συνεργάτη της ερευνητικής ομάδας του LAFEC.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: