Σεισμός και αντιπαροχές εξαφάνισαν τα Αρχοντικά της Κοζάνης

By on 10/09/2012
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΠολιτισμικό σοκ υπέστη τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη της Κοζάνης, η οποία σταδιακά χάνει την πολιτιστική της κληρονομιά και την ιστορία της, μέσα από την καταστροφή των σημαντικών αρχοντικών.

 

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης διακεκριμένοι ομιλητές σημείωσαν ότι «τη δεκαετία του 60 τα αρχοντικά της Κοζάνης υπέστησαν την πρώτη επίθεση.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

Ήταν η εποχή της αντιπαροχής.

 

Η σχεδόν ολική καταστροφή των αρχοντικών ολοκληρώθηκε με αφορμή τον σεισμό στη δεκαετία του 90. Σήμερα, δυστυχώς είναι λιγοστά τα αρχοντικά που απέμειναν, αλλά όσα απέμειναν είναι διατηρητέα και μας θυμίζουν την παλιά Κοζάνη».

 

Στην ημερίδα μίλησαν ο καθηγητής κ. Μουτσόπουλος – ο σημαντικότερος μελετητής των αρχοντικών της Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος βοήθησε το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση να περιπλανηθεί στο παρελθόν και στην αρχιτεκτονική αξία των αρχοντικών. Στη συνέχεια ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Ελειμιακά» κ. Ηλιαδέλης μίλησε για το αρχείο του Αργύρη Κούντουρα, «ο οποίος είχε την πρόνοια να φωτογραφίσει πλήθος αρχοντικών – που τώρα δεν υπάρχουν πια – κι έτσι να τα διατηρήσει στη μνήμη μας».

 

Να σημειωθεί ότι το αρχείο του Αργύρη. Κούντουρα συγκεντρώθηκε και προβλήθηκε από τον σύλλογο Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος», που εκδίδει και το περιοδικό «Ελειμιακά». Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφιών του Α. Κούντουρα.

 

Την ημερίδα προσφώνησαν ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, η Μιμή Παπαδέλη – Παπαναστασίου, πρόεδρος Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης και ο Πολυνείκης Αγγέλης, πρόεδρος Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης. Παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: