ΓΣΕΕ: Θα ζήσουμε στιγμές πρωτοφανούς βιαιότητας!

By on 07/09/2012

 

EΠΕΙΣΟΔΙΑΣύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, η στατιστική ανεργία το 2013 θα φτάσει κατά μέσο όρο το 28%-29%, ενώ η πραγματική ανεργία, θα αγγίξει το 34%

 

Δραματικά είναι τα στοιχεία για την οικονομία και την κατάσταση των Ελλήνων όπως καταγράφονται στην έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το εισόδημα για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μειωμένο κατά 50% (σε σχέση με το 2008), η πραγματική ανεργία είναι στο 34% και αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών στα επίπεδα του 1978 – 1979.

 

Πηγή:voria.gr

 

Σύμφωνα με την έκθεση η στατιστική ανεργία τον Δεκέμβριο του 2012 θα εκτοξευτεί στο 28%. Το 2013 η ανεργία κατά μέσο όρο θα παραμείνει στο 28%-29% (δηλαδή οι άνεργοι θα ξεπεράσουν 1.400.000 άτομα), ενώ η πραγματική ανεργία, θα αγγίξει το 34%. «Κατά την περίοδο αυτών των δυσμενών εξελίξεων στην Ελλάδα, η Ευρώπη αποκτά ένα 28ο κράτος-μέλος ανεργίας και η Ελλάδα με ένα εκατ. ανέργους απέκτησε μία νέα πόλη ανέργων ανάλογη σε πληθυσμό με τη Θεσ/νίκη» σημειώνεται στην έκθεση.

 

Όπως αναφέρει, η ύφεση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2016, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας θα διατηρηθούν μέχρι το 2020. «Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1978- 1978. Οι μέσες αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων πέρσι ήταν 25.470 ευρώ και αναμένεται και νέα υποχώρηση εντός του το 2013. Το 2012 θα κλείσει με μισθούς Πορτογαλίας και Μάλτας, ενώ τα επόμενα χρόνια ο κατώτερος μισθός αναμένεται να υποχωρήσει στα 15.000 με 17.000 ευρώ, δηλαδή θα φθάσει στα επίπεδα της Εσθονίας και της Κροατίας» υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

 

Αναφορικά με τα ασφαλιστικά ταμεία,«η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των ταμείων, τα οποία είναι μειωμένα κατά 9,5 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα τα ταμεία χάνουν περίπου 8 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αύξησης της μαύρης εργασίας και της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης». «Παρά τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις η τρόικα επιμένει, ματαίως να αποδείξει το αλάνθαστο μιας ουσιαστικά και αποδεδειγμένα λανθασμένης πολιτικής» σημειώνεται στην έκθεση, κατά την οποία είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής.

 

Σύμφωνα τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ Σάββα Ρομπόλη, «αν κωδικοποιήσουμε όλα αυτά τα μέτρατων τελευταίων 2,5 χρόνων, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλη η Ελλάδα είναι μια ΕΟΖ, το μόνο που δεν έχουν κάνει είναι να απαγορεύσουν τον συνδικαλισμό». Όπως είπε, «δεν μπορείς να απαιτείς από ένα εργαζόμενο με 400 ευρώ, να είναι παραγωγικός».
«Τα τελευταία 2,5 χρόνια κόπηκαν από μισθούς και συντάξεις 16,2 δισ. ευρώ, ουσιαστικά η εσωτερική υποτίμηση έχει εξελιχθεί σε εσωτερική απαξίωση, δηλαδή σε απαξίωση τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και παραγωγής» ανέφερε ο κ. Ρομπόλης. Εκτίμησε παράλληλα ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη έστω και τώρα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να τονωθούν οι δημόσιες επενδύσεις. «Καμία κρίση δεν έχει ξεπερασθεί με επενδύσεις που ξεκίνησαν πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα» υπογράμμισε.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης, εκτίμησε ότι, το επόμενο διάστημα, θα διαδραματιστούν στη χώρα μας γεγονότα πρωτοφανούς βιαιότητας, ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων. «Είναι μακρά νυχτωμένος, όποιος νομίζει ότι θα περάσει ήσυχα. Δεν είναι τρελός ο Έλληνας, απλά δεν έχει να πληρώσει. Εκτιμώ ότι θα δούμε κάτι παραπάνω από μια κοινωνική έκρηξη, θα ζήσουμε στιγμές πρωτοφανούς βιαιότητας» είπε χαρακτηριστικά.

 

Αναφορικά με το e-mail της τρόικας για την αγορά εργασίας, ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε ηττοπαθή την αντίδραση της κυβέρνησης και όπως είπε θα έπρεπε το κείμενο να επιστραφεί ως απαράδεκτο πίσω. «Ορκίζεται ο κ. Σαμαράς ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα, αλλά ακόμα και να είναι οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, για την αναφορά του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν.

 

 

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας   εδώ  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: