Ανεξέλεγκτες τρεις μεγάλες πυρκαγιές στη Δυτική Μακεδονία

By on 28/08/2012
ΠΥΡΚΑΓΙΑΤρεις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν προχθές σε Φλώρινα και Γρεβενά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς μέχρι χθες το απόγευμα να καταστεί δυνατόν να ελεγχθούν, παρά τη μάχη που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών.

 

Μία πυρκαγιά πέρασε τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και εισήλθε στην Ελλάδα, στο Σκοπό Φλώρινας, καίγοντας δασική έκταση, ενώ ανεξέλεγκτες μαίνονται άλλες δύο φωτιές στο Φελί και στο Δασύλλιο Γρεβενών, αντιστοίχως.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Η πυρκαγιά στο Σκοπό της Φλώρινας που είναι και η μεγαλύτερη, ξεκίνησε από το έδαφος της ΠΓΔΜ και πέρασε προχτές το απόγευμα στο Σκοπό Φλώρινας. Έκαψε και συνεχίζει να καίει δασικές εκτάσεις δρυός και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Στην περιοχή επιχειρούν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 18 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρου τμήματος. Επί τόπου βρίσκονται και δύο γκρέιντερ που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ από χτες το μεσημέρι έσπευσε να συνδράμει στο έργο κατάσβεσης και ένα βυτιοφόρο 20 τόνων του ορυχείου Μελίτης.

 

Πρόκειται για μία δύσκολη πυρκαγιά, για την οποία ζητήθηκαν από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Φλώρινας εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ωστόσο ουδέποτε κατέφθασαν, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα.

 

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στο νομό Γρεβενών είναι αυτή που ξεκίνησε προχτές στις 5.30 το απόγευμα στο Φελλί Γρεβενών. Οι φλόγες καίνε δασική έκταση δρυός και μέχρι τώρα η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Επιχειρούν 4 πυροσβεστικά οχήματα με 12 πυροσβέστες. Την επιχείρηση κατάσβεσης συντονίζει ο διοικητής της Π.Υ. Γρεβενών, πύραρχος Θεόδωρος Καίσαρης. Άλλη μία πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη θέση «Καλύβια» της τοπικής κοινότητας Δασυλλίου. Καίει χορτολιβαδική έκταση, ενώ επιχειρεί 1 πυροσβεστικό όχημα με 3 πυροσβέστες, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 9 άτομα.

 

Δεδομένου ότι όλες οι προαναφερόμενες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν έχει γίνει ακόμη απολογισμός, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές είναι μεγάλες.

 

Επίσης, εκτός από το γεγονός ότι δεν ήρθαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα αν και ζητήθηκαν, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο οι πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής είναι αποδυναμωμένες, δεδομένου ότι έχουν μετακινηθεί πυροσβέστες και οχήματα σε άλλες περιοχές της χώρας που καίγονται. Ειδικότερα, 5 οχήματα και 16 άνδρες βρίσκονται στη Ζάκυνθο, 3 οχήματα και 6 άνδρες στη Καλαμπάκα και 7 άτομα πεζοπόρου τμήματος στην Ουρανούπολη.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: