Λάζαρος Μαλούτας: Επίκειται διακοπή μισθοδοσίας στο δήμο Κοζάνης

By on 24/08/2012
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣΣε τάση πληρωμών και καταβολής μισθών, καθώς και σε αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών οδηγείται ο  Δήμος Κοζάνης καθώς και πολλοί ακόμη δήμοι της χώρας.

 

Τα παραπάνω προανήγγειλε προχθές βράδυ ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση της αυτοδιοίκησης.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η νέα μείωση κατά 30% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων έφεραν την αυτοδιοίκηση σε οικονομική κατάρρευση, ενώ ενόψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και του έκτακτου συνέδριου της ΚΕΔΕ στις 31 Αυγούστου, είπε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει «ηχηρή» απάντηση.

 

Ωστόσο τάχθηκε κατά του κλεισίματος των δήμων, αλλά πρότεινε να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στον υπουργό Εσωτερικών όλοι οι αιρετοί, διευκρινίζοντας πάντως ότι εφόσον το συνέδριο αποφασίσει κλείσιμο των δημαρχείων, φυσικά ο δήμος Κοζάνης θα σεβαστεί την απόφαση.

 

Ο Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε «η οικονομική κατάσταση στους δήμους είναι δραματική, μετά την νέα μείωση κατά 30% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από την κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα. Η αυτοδιοίκηση στο επόμενο διάστημα περιέρχεται σε δεινή θέση, η οποία συνεπάγεται ενδεχομένως και μη καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους, καθώς και τη βέβαιη περικοπή δαπανών στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην κοινωνική πολιτική κ.λ.π.

 

Αυτή η κατάσταση αφορά όλη την αυτοδιοίκηση στο σύνολό τους. Οι δήμοι σήμερα που μιλάμε βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό τους. Σε έναν, σε δύο, σε τρεις μήνες στην κατάσταση αυτή θα περιέλθει όλη αυτοδιοίκηση.

 

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η περικοπή πόρων από την αυτοδιοίκηση σημαίνει περικοπή πόρων και υπηρεσιών από τους πολίτες, σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους»

 

Ο δήμαρχος Κοζάνης σε σχέση με τις κινητοποιήσεις των δημάρχων και όλων των αιρετών, σημείωσε ότι η απάντηση πρέπει να είναι ηχηρή, ενώ όπως είπε και στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, «η δική μου προσέγγιση δεν είναι να κλείσουμε τους δήμους. Οι δήμοι δεν είναι προσωπικά μαγαζιά κανενός από μας. Αντιθέτως πρέπει να θέσουμε τις παραιτήσεις μας στη διάθεση του υπουργού Εσωτερικών και ας αναλάβει το κράτος επιτέλους τις ευθύνες του. Όμως αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι εμείς σα δήμος Κοζάνης θα συμμορφωθούμε στις συλλογικές αποφάσεις. Αν ληφθούν αποφάσεις να κλείσουμε τα δημαρχεία θα συνταχθούμε και θα κλείσουμε το δημαρχείο Κοζάνης».

 

Η Άννα Νανοπούλου επισήμανε ότι η Τ.Α. βάλεται συστηματικά με τις συνεχείς περικοπές, άσκησε ωστόσο κριτική λέγοντας ότι «όταν εμείς ως παράταξη τονίζαμε ότι οι δήμοι πρέπει να θωρακίζονται οικονομικά για να αντιμετωπίσουν τα άσχημα που θα έρθουν, δυστυχώς γινόμαστε προφητικοί δεδομένου ότι ο δήμος Κοζάνης που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν όλοι οι δήμοι της χώρας, έχει επιπροσθέτως τα δικά του προβλήματα από τα χρέη που συσώρευσε η προηγούμενη διοίκηση τα οποία επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα πραγματικά να έχει πρόβλημα λειτουργίας».

 

Ο Γιάννης Μητσιάκος, σημείωσε ότι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης αντανακλούν τη γενικότερη κατάσταση της χώρας και οφείλονται στις μέχρι τώρα πολιτικές που ακολουθήθηκαν, γι’ αυτό απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν στο σύνολό τους αυτές τις πολιτικές.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: