Την άνοιξη παραδίδεται ο δρόμος Δυτικής Εορδαίας

By on 03/08/2012
OΔΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣΑπρόβλεπτες καθυστερήσεις στέλνουν πίσω την ολοκλήρωση του έργου, καθώς υπολείπεται το 15% των εργασιών

 

Νέα επαρχιακή οδός Δυτικής Εορδαίας και όχι «περιφερειακή οδός», είναι η ονομασία του δρόμου που κατασκευάζεται στη Δυτική Εορδαία, η οποία ξεκινά λίγο πριν την είσοδο της πόλης της Πτολεμαΐδας και θα καταλήγει στον κόμβο που οδηγεί στο Βαρικό Φλώρινας.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Ήδη έχει κατασκευαστεί το 85% του φυσικού αντικειμένου του έργου και υπολείπεται η κατασκευή τριών κομματιών, όπως δήλωσε στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης. Ανέφερε ότι η τυπική ημερομηνία περαίωσης του έργου τοποθετείται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων που σημειώθηκαν τόσο στις απαλλοτριώσεις παρακείμενων περιουσιών (αγροκτημάτων) όσο και λόγω κάποιων τροποποιήσεων που χρειάστηκε να γίνουν σε κάποια τμήματα (κόμβους), αλλά και άλλων απρόβλεπτων καθυστερήσεων αναφορικά με τις σωστικές ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δεν καθιστούν δυνατή την ολοκλήρωση του έργου εντός της προαναφερόμενης ημερομηνίας.

 

Ειδικότερα τόσο ο αντιπεριφερειάρχης όσο και ο επιβλέπων μηχανικός της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Π.Ε. Κοζάνης, Δημήτρης Γκαμπούρας, επισήμαναν ότι το 15% των υπολειπόμενων εργασιών αφορά σε τρία τεχνικά μέρη του έργου: την κατασκευή του κόμβου της Αναρράχης (είσοδος- έξοδος) όπου γίνεται τροποποίηση της μελέτης για τη διατομή (στένεμα) του δρόμου, γιατί υπάρχουν προβλήματα με ιδιοκτησίες καθώς ο δρόμος περνά σύριζα στον οικισμό.

 

Το δεύτερο κομμάτι που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι μετά την Αναρράχη, όπου γίνεται σωστική αρχαιολογική ανασκαφή από τη Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η οποία αναμένεται να διαρκέσει 3-4 μήνες, καθώς καθυστέρησε η έναρξη της ανασκαφής διότι λόγω των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου καθυστέρησαν 2,5-3 μήνες οι προσλήψεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 

Το τρίτο τμήμα στο οποίο γίνονται αυτή τη στιγμή εργασίες είναι στην έξοδο Μηλοχωρίου έως την είσοδο του Φούφα. Σύμφωνα μάλιστα με τον επιβλέποντα του έργου, υπήρξε καθυστέρηση έναρξης των εργασιών στο σημείο αυτό γιατί στο ενδιάμεσο υπάρχει το νέο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου και θα δημιουργούνταν πρόβλημα πρόσβασης των μαθητών στο σχολείο. Για το λόγο αυτό ο δρόμος, κατόπιν σχετικού αιτήματος των εκπαιδευτικών, κόπηκε τέλος Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 28 Ιουνίου.

 

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, γίνεται ήδη μελέτη φωτισμού για τον κόμβο στην επαρχιακή οδό Πτολεμαΐδας- Ασβεστόπετρας, κατόπιν διαμαρτυριών των κατοίκων, ενώ για τον κόμβο Πτολεμαΐδας- Άρδασσας θα τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες.

 

Τόνισε μάλιστα ότι οι παραπάνω εργασίες δεν προβλέπονται από τη μελέτη του έργου που είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και είναι έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ και θα κατασκευαστούν, κατ’ απαίτηση των κατοίκων, με κονδύλια της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο προϋπολογισμός του έργου με βάση τον τελευταίο ανακεφαλαιωτικό πίνακα (ΑΠΕ) ανέρχεται σε 11.266.339,84 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται τα υποέργα, όπως σωστικές ανασκαφές που χρηματοδοτεί η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης με ποσό που αγγίζει τις 200.000 ευρώ, η δαπάνη για απαλλοτριώσεις, ή η μετακίνηση δικτύων κοινής ωφέλειας.

 

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι η κατασκευή του έργου ξεκίνησε μέσα στο 2007 και ο προβλεπόμενος χρόνος περαίωσης του έργου ήταν 2 χρόνια. Με βάση όμως τα λεγόμενα του κ. Σόκουτη υπήρξε ένα σημαντικό πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις και έγινε επίταξη, πληρώθηκαν δηλαδή μόνα τα επικείμενα των ιδιοκτησιών, ενώ στην πορεία χρειάστηκε να γίνει τροποποίηση μελετών σε κάποια σημεία.

 

Όσο για την εκτίμηση ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου στους πολίτες ο επιβλέπων μηχανικός κ. Γκαμπούρας δήλωσε ότι «εάν ολοκληρωθούν έγκαιρα οι μελέτες τροποποίησης (κόμβο Αναρράχης) και τελειώσει έγκαιρα η σωστική αρχαιολογική ανασκαφή που ξεκίνησε πριν 25 μέρες περίπου, το έργο μπορεί να παραδοθεί μέσα στον χειμώνα, με την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσει και ο καιρός». Σε περίπτωση όμως που δεν βοηθήσει ο καιρός, εκτίμησε ότι τότε το έργο θα είναι δυνατό να παραδοθεί σε χρήση μέχρι την άνοιξη.

 

Ερωτηθείς ο επιβλέπων μηχανικός του έργου για το γιατί δεν τοποθετήθηκαν απαγορευτικές μπάρες ώστε να εμποδίζεται η είσοδος οχημάτων σε ένα δρόμο που δεν έχει ολοκληρωθεί, είπε ότι υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες και δεν μπορούσε να αποκλειστεί η πρόσβαση στους ιδιοκτήτες τους, ενώ κάτοικοι της περιοχής μετακινούν τους σωρούς χώματος και τα βαρέλια που τοποθέτησε ο εργολάβος για να εμποδίζει τη διέλευση οχημάτων. Τόνισε πάντως ότι «ο δρόμος είναι κλειστός στην κυκλοφορία γιατί είναι ακόμη υπό κατασκευή» και υπογράμμισε ότι με το πέρας της κατασκευής του το προβλεπόμενο ανώτατο όριο ταχύτητας θα ανέρχεται στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, λόγω ότι είναι χαρακτηρισμένος ως «επαρχιακή οδός».

One Comment

  1. ntanny

    03/08/2012 at 11:37

    Πολλες φορες ακομη και με σηματοδοτη, εχουμε παραβιασεις με τραγικα αποτελεσματα.
    Σε μια περιοχη που ειναι ολο χωραφια, οι φωστηρες εκαναν ισοπεδη διασταυρωση και τωρα λενε θα βαλουν και φαναρια !!!
    Ειστε για τα μπαζα ρε.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: