Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

By on 01/08/2012

 

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΠροσαρμοσμένος στα δημοσιονομικά της χώρας ο στρατηγικός σχεδιασμός

 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συναρτάται άμεσα με τη δημοσιονομική κατάσταση, υπογραμμίστηκε στην πρώτη τακτική συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

 

 

Επιπλέον ο περιφερειάρχης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί σταμάτησε κάθε χρηματοδότηση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, με αποτέλεσμα ουσιαστικά η περιφέρεια να έχει κηρύξει «στάση πληρωμών».

 

Η συνεδρίαση με θέμα «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Στρατηγικός Σχεδιασμός Επιχειρησιακού Σχεδίου», πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη ΖΕΠ, παρουσία δεκατριών φορέων και πολιτών, οι οποίοι διατύπωσαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Να σημειωθεί ότι ο στρατηγικός ο σχεδιασμός βρίσκεται αναρτημένος στο site της Περιφέρειας για διαβούλευση εδώ και επτά μήνες. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα έρθει για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο.

 

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ως μείζον πρόβλημα της έλλειψη πόρων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «στάση πληρωμών» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο» τον θεσμό της Διαβούλευσης, που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

 

Είπε ότι «έγινε σημαντική προετοιμασία σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, ενώ εδώ και μήνες το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο για την πληροφόρηση των πολιτών.Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω και θεωρώ σημαντικό, είναι όλος αυτός ο σχεδιασμός που υπάρχει, έχει να κάνει και με τα οικονομικά δεδομένα της πατρίδας μας. Η ελλιπής ή μηδενική σε πολλές περιπτώσεις χρηματοδότηση δράσεων, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην υλοποίηση των όποιων σχεδιασμών και οραμάτων. Παρ’ όλα αυτά, εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα συνδιαμορφωθεί στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και στη συνέχεια θα προβούμε στις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο.Είναι όμως τουλάχιστον περίεργο, η κεντρική κυβέρνηση της χώρας διαχρονικά να ζητάει από τους φορείς της αυτοδιοίκησης να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το κράτος να εμφανίζεται ασυνεπέσταστο στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, να μπορέσει το πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας που εκφράζεται από την κεντρική διοίκηση την περιφερειακή διοίκηση και τις περιφερειακές αρχές να συνεργαστεί με όρους αναλογικότητας και ισοτιμίας προς όφελος της κοινωνίας. Ένας μεγάλος αγώνας που έχει να κάνει και με τον επόμενο κύκλο του ΚΠΣ 201- 2020 για το οποίο η επίσημη συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί για τη χώρα και ειδικότερα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.Η συνεχής παρακολούθηση και παρέμβασή μας στα δρώμενα, στους σχεδιασμούς και στις προσδοκίες είναι δεδομένη. Αυτό το οποίο είναι προσδοκούμενο και αιτούμενο της κοινής προσπάθειας και ενότητας της κοινωνίας μας, είναι να μπορέσει να ανταποκριθεί η πατρίδα μας στις δυσκολίες που βιώνουμε σήμερα και να μπορέσουμε να έχουμε μία στοιχειώδη οικονομική άνεση, ώστε και οι θεσμοί όλοι να αναπνεύσουν ένα ελάχιστο οξυγόνο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε.Αυτό που θέλω να πω σ’ όλους τους συμπατριώτες μας, είναι ότι δυστυχώς από πλευράς αυτοτελών πόρων έχουμε φτάσει πλέον σε μηδενικό επίπεδο. Ουσιαστικά έχει υπάρξει πλέον «στάση πληρωμών». Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα. Αν μπορούμε και λειτουργούμε οφείλεται στη σωστή διαχείριση που κάνουμε. Ελπίζουμε αυτή η διαδικασία να λάβει τέλος σύντομα».

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης κατέθεσε σε ψηφιακή μορφή την πρόταση του δήμου Κοζάνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε με συλλογικές διαδικασίες. Ο Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι «ερχόμαστε να συμβάλουμε με τις δικές μας προτάσεις, με το δικό μας στρατηγικό σχεδιασμό, οι οποίος να θυμίσω ότι ολοκληρώθηκε πριν από έξι μήνες.
Θυμίζω ότι ο δήμος Κοζάνης έχει θέσει έξι πυλώνες για την ανάπτυξη του δήμου μας: οι λίμνες μας, τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, το τομέας της ενέργειας, ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας είναι από τους σταθερούς πυλώνες στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη του δήμου μας στα επόμενα χρόνια».

 

Άλλοι φορείς που παρέστησαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης ήταν οι δήμοι Σερβίων – Βελβεντού και Αμυνταίου το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, το ΚΕΠΚΑ και άλλοι.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: