Καστοριά: Μικροί αρχαιολόγοι εν δράσει

By on 28/07/2012
MIKΡΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙΑρχαιολόγοι, εργάτες και σκαφτιάδες έγιναν για μια μέρα 18 μαθητές του Άργους Ορεστικού, ηλικίας 12 έως 14 χρονών, που πήραν στα χέρια σκαλιστήρια, φαράσια και σκουπάκια και συμμετείχαν στην ανασκαφή που πραγματοποιείται από το 2009 στην περιοχή της Παραβέλας.

 

Εκεί όπου εκτιμάται ότι βρέθηκε το αρχαίο βουλευτήριο των Ορεστών, των αρχαίων κατοίκων του Άργους, οι μικροί μαθητές κατάφεραν και εντόπισαν κάποια αρχαία ευρήματα.

 

Πηγή:kerdos.gr

 

Κρατώντας με περηφάνια στα χέρια τους τα κεραμικά που ξέθαψαν από το χώμα συζήτησαν με τους αρχαιολόγους των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Δυτικής Ελλάδας αλλά και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την ανασκαφή, την ιστορία του τόπου και τη σημασία των ευρημάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

 

«Η συμμετοχή των παιδιών στην ανασκαφή ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά και ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Δαμάσκος.

 

Τονίζει, άλλωστε, ότι είχε προηγηθεί την περασμένη Κυριακή ανοιχτή εκδήλωση – ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για την πορεία του έργου της ανασκαφής στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου από την επιστημονική ομάδα. Επιπλέον από τον περασμένο Απρίλιο υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών από τους ερευνητές μέσα στη σχολική τάξη.

 

Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανασκαφή και τοπική κοινωνία: Άργος Ορεστικό» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ προκειμένου να δεθούν οι κάτοικοι, παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι, με την ανασκαφή, να την γνωρίσουν καλύτερα και να νιώσουν τη σημασία της. Επιπλέον, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ορεστίδος Μελίκα Σανταλίδου, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζεται με την ανώνυμη εταιρεία “Monumenta” που υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για να γνωρίσουν οι νέοι τα αρχαιολογικά έργα.

 

Σε λίγο καιρό, στις 11 Αυγούστου, τα σκαλιστήρια θα σιγήσουν, τα κινητά ευρήματα θα μαζευτούν για να προφυλαχθούν και οι ανασκαφές θα σταματήσουν. Ο αρχαιολογικός χώρος θα περιμένει μικρούς και μεγάλους το επόμενο καλοκαίρι για να συνεχίσουν το έργο τους σε μια περιοχή που έχει να αποκαλύψει πολλά για την ιστορία του Άργους.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: