Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης: Κραυγή αγωνίας για τα οικονομικά των ΟΤΑ

By on 20/07/2012
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣΜε μια σειρά θεμάτων συνεδρίασε  το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, χωρίς την παρουσία αρκετών δημοτικών συμβούλων, λόγω των θερινών διακοπών.

 

Ωστόσο, εκείνο που ξεχώρισε ήταν οι δηλώσεις, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα των οικονομικών των ΟΤΑ της χώρας, το οποίο πραγματικά «καίει» την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Πηγή:prlogos.gr

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι θέμα απειλών, αλλά είναι πραγματικά το μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν οι Δήμοι. Διανύουμε τον έβδομο μήνα του 2012 και η τακτική επιχορήγηση έρχεται μειωμένη από εκείνα που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του 2012. Η ΣΑΤΑ δεν έρχεται καθόλου, η τοπική αυτοδιοίκηση χάνει κάθε εβδομάδα από τις λαϊκές αγορές, ο Τοπικός Πόρος έχει εκταμιευτεί μόνο κατά 30%, τα τέλη μέσα από τη ΔΕΗ είναι μειωμένα κατά 25%. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλο αυτό το πλαίσιο είναι ασφυκτικό. Η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να εκπληρώσει ούτε καν τα καθημερινά και αυτονόητα καθήκοντα που έχει απέναντι στους πολίτες. Ακούμε πως η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στον πολίτη, αλλά δεν υπάρχει καμία στήριξη. Επιτέλους, κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν και να μας το πουν. Αντιλαμβάνομαι αυτό που λένε κάποιοι δήμαρχοι πως θα παραιτηθούν. Έχουν φτάσει στο σημείο να μη μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους. Τι να κάνουν;»

 

Επίσης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, μιλώντας πάντα στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε πως «μέσα από το ΕΣΠΑ επιδιώκεται να δοθούν κάποιες νέες αναπτυξιακές ωθήσεις, με χρήματα σε πολίτες που μαστίζονται από την ανεργίας και αυτές οι προκηρύξεις είναι μέσα από την Αναπτυξιακή του Δήμου, την ΑΝ.ΚΟ. και πρόκειται για συγκεκριμένες αναπτυξιακές συμπράξεις.  Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση στην Περιφέρεια οι προτάσεις μας, μέσα από την Αναπτυξιακή του Δήμου και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Η πρόταση υπό αξιολόγηση αφορά σε 120 ανέργους, ώστε να επιμορφωθούν και να κατευθυνθούν σε άλλες δραστηριότητες, με το ποσό να ανέρχεται σε 300.000 ευρώ».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: