Στα σκαριά η μελέτη για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ

By on 11/07/2012
ΕΛΤΑΩς το τέλος του καλοκαιριού υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος ο φάκελος αποκρατικοποίησης για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που καταρτίζει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε συνεργασία με τους συμβούλους που έχουν οριστεί.

 

Πηγή: euro2day.gr

 

Τα ΕΛΤΑ περιλαμβάνονται στην λίστα των εταιρειών που η κυβέρνηση θέλει να αποκρατικοποιήσει και, μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι μία από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα προχωρήσουν καθώς πρόκειται για μια περίπτωση που δεν έχει «εμπόδια», νομικού ή τεχνικού χαρακτήρα, τα οποία βαρύνουν άλλες εταιρείες που περιλαμβάνονται στην ίδια λίστα όπως πχ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία την προηγούμενη χρονιά κατέγραψαν κέρδη, παρά την μεγάλη συρρίκνωση που κατέγραψε ο τζίρος τους απόρροια της οικονομικής κρίσης αλλά και της ταχυδρομικής κρίσης που δημιουργεί η μείωση της ζήτησης για παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η εταιρεία το 2011 είχε προ φόρων κέρδη 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με τζίρο 484,2 εκατομμύρια ενώ το 2010 τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 3,4 και 543,3 εκατομμύρια ευρώ.

 

Συνεχίζεται η περιστολή δαπανών

 

Η διατήρηση της κερδοφορίας την προηγούμενη χρονιά ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του λειτουργικού κόστος τους κατά 58 εκατομμύρια ευρώ, στις δαπάνες προσωπικού αλλά και στα λοιπά κόστη της επιχείρησης. Τα στοιχεία πενταμήνου δείχνουν ότι επιτυγχάνεται και ο κορυφαίος στόχος για διατήρηση της κερδοφορίας ενώ το «συμμάζεμα» της εταιρείας συνεχίζεται και φέτος και ήδη στο πρώτο πεντάμηνο η μείωση του κόστους που έχει επιτευχθεί είναι της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ (-13%).

 

Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι τα περιθώρια συρρίκνωσης του κόστους της επιχείρησης είναι πεπερασμένα καθώς σε ποσοστό 75% το κόστος λειτουργίας αφορά δαπάνες προσωπικού στις οποίες τα περιθώρια περικοπών έχουν σχεδόν εξαντληθεί καθώς μέσο κόστος προσωπικού βρίσκεται περίπου στα 1.900 ευρώ ανά εργαζόμενο, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος.

 

Τα δύσκολα έρχονται το 2013

 

Τα δύσκολα για τα ΕΛΤΑ βρίσκονται μπροστά καθώς από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους η αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών, η οποία πρέπει να σημειώσουμε βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε φθίνουσα πορεία, απελευθερώνεται πλήρως και στη χώρα μας.

 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ κ. Χρήστο Βαρσάμη, εν όψει της απελευθέρωσης, καθοριστικός είναι ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία από τη θέση του ρυθμιστή θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η αγορά δεν θα λειτουργεί με καθεστώς ασυδοσίας. Για παράδειγμα ο ρυθμιστής με τις αποφάσεις του θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι στο κλάδο της παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών δεν υπάρχουν προβλήματα ανασφάλιστης εργασίας ή μη τήρησης των συλλογικών συμβάσεων καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Με την απελευθέρωση της αγοράς ακόμη και φορείς του Δημοσίου που σήμερα απευθύνονται στα ΕΛΤΑ για την διακίνηση της αλληλογραφίας τους θα πρέπει από το 2013 να διεξάγουν διαγωνισμούς και είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας έργου που σήμερα διαχειρίζεται η επιχείρηση.

 

52 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για έργα

 

Το επόμενο διάστημα η Διοίκηση του ΕΛΤΑ αναμένει ότι ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και θα προχωρήσει το ζήτημα της χρηματοδότησης με 52 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ για την εκτέλεση έργων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρσάμη τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών και τη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη διεύρυνση του φάσματος των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και την υποστήριξη της παροχής νέων υπηρεσιών.

 

Τα κονδύλια αυτά, για τα οποία η έγκριση έχει δοθεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, μέσω του προγράμματος «ψηφιακή σύγκλιση» θα χρηματοδοτήσουν έργα που μεταξύ άλλων αφορούν: στην αυτοματοποίηση όλων των ταχυδρομικών γραφείων καθώς σήμερα έχουν αυτοματοποιηθεί τα 450, σε έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών πληροφορικής, στην δημιουργία αυτόματων σταθμών παράδοσης – παραλαβής και στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που συνδυάζουν το φυσικό και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

 

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της διοίκησης προκειμένου τα ΕΛΤΑ να εισέλθουν «θωρακισμένα» στην νέα απελευθερωμένη εποχή περιλαμβάνονται, η ανάπτυξη του υβριδικού ταχυδρομείου (Hybrid Mail), η επέκταση του διαφημιστικού ταχυδρομείου (Direct Mail), η διάθεση του ηλεκτρονικού τιμολογίου (e-invoice), ενώ η εταιρεία επιχειρεί να ενισχύσεις τη θέση της και στην αγορά των χρηματοοικονομικών προϊόντων αναλαμβάνοντας επιπλέον έργο πχ για διανομή συντάξεων, επιδομάτων, είσπραξη φόρων, λογαριασμών κλπ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: