Εγνατία οδός: Νέοι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών

By on 06/07/2012
ΣΕΑΟι δημοπρατήσεις των έργων ολοκληρώθηκαν, αναδείχτηκαν ανάδοχοι, ενώ εγκρίθηκαν και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

«Εντός του μήνα, ευελπιστούμε, ότι θα υπογράψουμε τις συμβάσεις με τους αναδόχους, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες», ανέφερε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Γιάννης Τσακλίδης.

 

Πηγή:makthes.gr

 

Η κατασκευή των σταθμών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 30 ετών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των υποδομών και των υπηρεσιών και θα καταβάλλει στην Εγνατία Οδό ένα ποσοστό από το τζίρο του, που θα συμφωνηθεί στη σύμβαση.

 

Ο πρώτος ΣΕΑ της Εγνατίας Οδού ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2010, με πρατήριο καυσίμων για τον ανεφοδιασμό των διερχόμενων αυτοκινήτων και πριν από ένα χρόνο άνοιξαν και καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Ανάλογες θα είναι οι παροχές των σταθμών που πρόκειται να γίνουν στο Ωραιόκαστρο (διπλός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας), στη Νέα Καρβάλη Καβάλας (μονός στον αριστερό κλάδο), στη Σιάτιστα (μονός στον αριστερό κλάδο), στον Πολύμυλο (μονός στο δεξιό κλάδο), στο Περιστέρι Ιωαννίνων (μονός στον αριστερό κλάδο) και στον Ταξιάρχη Γρεβενών (στον δεξί κλάδο). Η Εγνατία Οδός θα προχωρήσει και πρόδρομες εργασίες για να γίνουν σταθμοί αυτοκινητιστών σε τρία ακόμη σημεία, όπου έχουν επιλεγεί ανάδοχοι από πέρσι και είναι στο Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, στο Σώστη Ροδόπης και στο Αρδάνιο Έβρου. Οι σταθμοί αυτοί θα είναι διπλοί και στους δύο κλάδους κυκλοφορίας.

 

Οι νέοι σταθμοί διοδίων

 

Σε εκκρεμότητα παραμένει η λειτουργία σταθμού διοδίων στα διοικητικά όρια του δήμου Παγγαίου Καβάλας, ο οποίος επρόκειτο να λειτουργήσει μέχρι το Μάρτιο του 2012. Η θέση του σταθμού είχε οριστεί στον κόμβο της Μουσθένης, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Η δημοτική αρχή Παγγαίου αντιπρότεινε τη λειτουργία διοδίων στην είσοδο του δήμου, μετά τη γέφυρα του Στρυμόνα ή στην έξοδό του στην περιοχή Άγιος Ανδρέας, πρόταση που επίσης συνάντησε αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. πάντως δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το ακριβές σημείο του σταθμού. Επίσης, στα σχέδια είναι και η λειτουργία σταθμού πλευρικών διοδίων στο Κλειδί, στην έξοδο της Εγνατίας στην ΠΑΘΕ, ο οποίος ενδεχομένως να μην κατασκευαστεί εάν επικυρωθεί η συμφωνημένη μεταβίβαση του σταθμού διοδίων Μαλγάρων από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας στην Εγνατία Οδό. Είναι ζήτημα που θα εξετάσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης. Σταθμοί διοδίων επί της Εγνατίας Οδού, εκτός των Μαλγάρων, λειτουργούν σήμερα στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, στον Πολύμυλο Κοζάνης, στο Μαλακάσι Καλαμπάκας, στα Τύργια Θεσπρωτίας και στον Ίασμο Κομοτηνής.

 

Σε ιδιώτες η παραχώρηση της Εγνατίας

 

Στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών επαφίεται και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση σε ιδιώτες του δικαιώματος της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, στο μήκος των 670 χλμ. που έχει δρομολογηθεί. Το δικαίωμα ψήφου επί του 100% των μετοχών έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το τεχνικό κατασκευαστικό αντικείμενο της εταιρείας θα παραμείνει στο δημόσιο, προκειμένου να ολοκληρώσει τα υπόλοιπα έργα που έχει αναλάβει, καθώς τυχόν καθυστερήσεις μπορεί να έχουν ως συνέπεια την ακύρωση χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Η εταιρεία, εκτός από τη συντήρηση και εκμετάλλευση του κύριου αυτοκινητόδρομου, επιβλέπει δύο μεγάλα έργα αυτοκινητόδρομων με παραχώρηση, το Μαλιακός – Κλειδί και το Ε65 και κατασκευάζει έργα ολοκλήρωσης των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού και αναβάθμισης του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: