Διαμάχη για το νερό μεταξύ Τριγωνικού και Πολύραχου

By on 06/07/2012

 

NEPOΚάτοικοι του Τριγωνικού απειλούν τον εργολάβο, ενώ ο Γ. Σόκουτης απειλεί με επέμβαση εισαγγελέα

 

Όξυνση στις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων Τριγωνικού και Πολυράχου στο δήμο Σερβίων Βελβεντού  με αφορμή το νερό, καθώς η πλευρά του Τριγωνικού προσπαθεί να εμποδίσει το έργο σύνδεσης του αγωγού με τη δεξαμενή τους, προκειμένου να υδροδοτηθεί το Πολύραχο.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Σύμφωνα μάλιστα με την περιφερειακή σύμβουλο Κωνσταντίνα Μητροπούλου, η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή, καθώς με ερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατήγγειλε ότι ο εργολάβος σταμάτησε το έργο επειδή δέχεται απειλές από κατοίκους του Τριγωνικού.

 

Ο αρμόδιςο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, που κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι είναι έκρυθμη η κατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι «το έργο θα γίνει έστω και με επέμβαση του εισαγγελέα».

 

Ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα και με μία έντονη αντιδικία δημοτών της γενέτειράς του (κατάγεται από το Τριγωνικό). Γι’ αυτό συνιστά «ψυχραιμία για να βρούμε μία λύση. Τα προβλήματα δεν λύνονται με συγκρούσεις. Πιστεύω θα τη βρούμε τη λύση και να γίνει το έργο, άλλωστε έστειλα επιστολή στον Κ. Σόκουτη, με την οποία του ζητώ να ολοκληρωθεί το έργο».

 

Να σημειωθεί ότι ο εργολήπτης κατασκεύασε ένα μεγάλο τμήμα του αγωγού, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού περίπου 110.000 ευρώ. Την περασμένη άνοιξη, πήγε να κάνει τη σύνδεαση με τη δεξαμενή, αλλά εμποδίστηκε από κατοίκους του Τριγωνικού. Επανέλαβε την προσπάθεια σύνδεσης μερικές ημέρες μετά τις εκλογές, αλλά ήρθε πάλι αντιμέτωπος με κατοίκους, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο «τον απείλησαν», γι’ αυτό έκανε καταγγελία στην αστυνομία και προειδοποίησε ότι θα υποβάλει μήνυση στον εισαγγελέα. Μάλιστα η αστυνομία κάλεσε τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Τριγωνικού Αντώνη Μαρκόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο εργολάβος έσκαβε παράνομα σε χώρο της εκκλησίας χωρίς άδεια» και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θα εμποδίσουμε το έργο εάν είναι νόμιμο».

 

Ο Αντώνης Μαρκόπουλος δήλωσε: «λογοφέραμε λίγο με τον εργολάβο, αλλά δεν τον απειλήσαμε». Για την ουσία της υπόθεσης είπε ότι «φυσικά και θέλουμε να δώσουμε νερό στο Πολύραχο, αλλά πρέπει να μας διασφαλίσουν ότι το Τριγωνικό θα έχει νερό. Όμως πρέπει να σας πω ότι δύο εβδομάδες μέσα στις εκλογές δεν είχαμε σταγόνα νερό να πιούμε». Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι «συμφωνούμε να συνδεθεί ο αγωγός με τη δεξαμενή, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγωγός είναι μέρος ενός συνολικού έργου υδροδότησης των χωριών Μεταξά, Τριγωνικού και Πολυράχου> Αυτό αποφάσισαν και οι κάτοικοι του Τριγωνικού σε λαϊκή συνέλευση».

 

Σχετικά με το τελευταίο, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «σαφώς και μιλάμε για ένα συνολικό έργο, αφού ήδη το δημοτικό συμβούλιο και το τοπικό συμβούλιο Μεταξά, αποφάσισαν γεώτρηση στο Μεταξά».

 

Ερώτηση
Κωνσταντίνας Μητροπούλου

 

Η ερώτηση της Κ. Μητροπούλου στο Π.Σ. είναι η παρακάτω: «Όπως ίσως είναι γνωστό στους περισσότερους εξ υμών, η Τοπική Κοινότητα Πολυρράχου του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια μείζον πρόβλημα υδροδότησης, η επίλυση του οποίου έχει περάσει, κυριολεκτικά, από σαράντα κύματα. Mάλιστα, το ζήτημα έχει απασχολήσει στο παρελθόν και το ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Μετά από επίπονες προσπάθειες και μια πραγματική διελκυστίνδα συζητήσεων και αντεγκλήσεων  η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και νυν Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπέγραψε, στις 20-10-2010, σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή αγωγού ύδρευσης Δ.Δ. Πολυρράχου από δεξαμενή Δ.Δ. Τριγωνικού Δήμου Σερβίων», προϋπολογισμού 108.560 ευρώ.

 

Πριν από μερικές ημέρες, λοιπόν, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση που έχω, ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την κατασκευή του εν λόγω έργου, κατά τη διάρκεια των εργασιών φέρεται να δέχθηκε επίθεση και απειλές από κατοίκους του γειτονικού Τριγωνικού, με τον ίδιο να έχει, μάλιστα, καταθέσει ήδη και σε βάρος τους αγωγή.   Ο ανάδοχος, πλέον, δηλώνει πως δεν συνεχίζει τις εργασίες, εάν δεν εξασφαλιστούν όλες οι απρόσκοπτες συνθήκες για την αποπεράτωση του έργου.

 

Με δεδομένη την ανάμιξη και εμπλοκή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και, κατ’ επέκταση, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα ήθελα να ρωτήσω τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, ο οποίος έχει επισταμένως ασχοληθεί με το εν λόγω, μείζον, επαναλαμβάνω, ζήτημα και ως τότε αντινομάρχης, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, προκειμένου, επιτέλους, να ολοκληρωθεί το έργο και οι κάτοικοι του Πολύρραχου να δουν να τρέχει καθαρό και πόσιμο νερό στις βρύσες των σπιτιών τους.

 

Εν κατακλείδι, ας αντιληφθούν όλοι πως το νερό δεν ανήκει σε κανέναν, είναι κοινωνικό αγαθό, πηγή ζωής για όλους τους ανθρώπους και κανένας δε δικαιούται να αυθαιρετεί με οποιοδήποτε τρόπο απέναντι σε αυτό».

 

Με δεδομένη την απάντηση του κ. Σόκουτη για επέμβαση εισαγγελέα, αναμένονται εξελίξεις, αλλά κυρίως απαιτείται ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: