Λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καστοριάς

By on 24/05/2012
ΚΑΣΤΟΡΙΑΓολγοθάς έχει καταστεί πλέον η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της Καστοριάς, αφού καθημερινά κάποιοι διπλοπαρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και τα αφήνουν έτσι για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κομφούζιο, ειδικά τις ώρες αιχμής.

 

Πηγή:ypodomes.com


Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, όταν προσπαθούν να περάσουν αστικά λεωφορεία και πολλά αυτοκίνητα κλείνουν το δρόμο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα μεγάλων κυβικών οχήματα να περάσουν, δημιουργώντας «ουρά» από αυτοκίνητα και στο τέλος να καθυστερούν όλοι να φθάσουν στους προορισμούς τους.

 

Ωστόσο, το πρόβλημα μαστίζει ιδιαίτερα την πόλη τις μεσημεριανές ώρες, όταν σχολούν τα σχολεία ή οι εμπορικές επιχειρήσεις. Eπίσης, το αδιαχώρητο δημιουργείται στους δρόμους της πόλης, κάθε Τετάρτη, όπoτε και λειτουργεί η λαϊκή αγορά.

 

Προσπαθώντας να διευκολύνει την κίνηση, η τροχαία απαγορεύει την ημέρα αυτή τη στάθμευση στη Λεωφόρο των Κύκνων με αποτέλεσμα να προκύπτει κόλλημα στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων που συγκεντρώνεται στο κέντρο από όλη την περιφέρεια του νομού. «Τόσο η Τροχαία, όσο κυρίως ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα, για να αμβλυνθεί αυτή η κατάσταση», τονίζουν με αγανάκτηση στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ συμπολίτες μας.

 

Για την αναγκαιότητα μια καινούριας κυκλοφοριακής μελέτης, που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται στα μέσα καλοκαιριού και η οποία θα δώσει μια συνολική αντιμετώπιση του όλου θέματος, έκανε λόγο μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος. Eπεσήμανε, μάλιστα πως ο δήμος Καστοριάς προσανατολίζεται στην επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος με διάφορες δράσεις που θα προσδώσουν λύσεις στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στην πόλη μας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο συζητιέται και η κατασκευή πέντε κυκλοφοριακών κόμβων που θα αποσυμφορίσουν την ροη της κυκλοφορίας των οχημάτων.

 

«Ο δήμος Καστοριάς ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία διαγωνισμού, η οποία είχε προκηρυχτεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Βγήκε και ο ανάδοχος της μελέτης, ο οποίος αναλαμβάνει τη σύνταξη μιας κυκλοφοριακής μελέτης και οργάνωσης που θα σχετίζεται με το κυκλοφοριακό φόρτο της πόλης της Καστοριάς», ενημέρωσε ο κ. Θεοδοσόπουλος. Δημιουργία εξτρά θέσεων στάθμευσης στη νότια παραλία.

 

Αναφορικά τώρα με την κατασκευή των κυκλοφοριακών κόμβων, ο ένας θα είναι μπροστά στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς. Επίσης, ένας κόμβος συζητιέται να είναι στην πλατεία Βαν Φλητ, όπου συναντιούνται πέντε δρόμοι. Ο τρίτος κυκλικός κόμβος μελετάται να κατασκευαστεί στο παρκινγκ που βρίσκεται ανάμεσα στην εφορία και στη λαϊκή αγορά, για να διευκολυνθεί η ροή της κυκλοφορίας. Ενας κόμβος θα κατασκευαστεί μπροστά στο ΚΠΕ και ο τελευταίος στα λύκεια.

 

Μια ακόμη δράση στην οποία προσανατολίζεται ο δήμος, είναι η δημιουργία κάποιων επιπλέον θέσεων στάθμευσης στη νότια παραλία. Μελετάται η διάταξη χώρων στάθμευσης, αντι να είναι οριζόντια και εφαπτόμενη προς το δρόμο, να είναι κάθετη, όπως είναι στην πλατεία Ντολτσό.

 

Επιπλέον, μια ακόμη λύση είναι και η αποφόρτιση της κυκλοφοριακής κίνησης εντός του ιστού της πόλης, μια πρόταση που υποβάλε ο δήμος στο ΕΣΠΑ, η οποία αφορά στην κατασκευή του περιφερειακού δρόμου από την Χλόη που βγάζει στην Ψαλίδα.

 

Εκτός από τις παραπάνω δράσεις, στα πλαίσια της μελέτης, υπό συζήτηση είναι και η μεταφορά των αστικών λεωφορείων και των περαστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ από το κέντρο της πόλης, προς τα έξω.

 

Τέλος, μέσα στις προτάσεις για την μελέτη, η οποία το επόμενο διάστημα θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, μελετάται και η στάθμευση των φορτο-ταξι, τα οποία πρέπει να έχουν κάποιες ορισμένες ώρες που θα σταθμεύουν τα φορτηγά, γιατί μπλοκάρουν και αυτά την κίνηση.

 

«Στόχος μας με τις παραπάνω δράσεις είναι να υπάρχει μια συνεχόμενη ροή των αυτοκινήτων, ενώ με την καινούρια μελέτη θα διαμορφωθεί ένα ομαλό κυκλοφοριακό καθεστώς για την πόλη μας » είπε καταλήγοντας ο κ Θεοδοσοπουλος.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: