Θύμα της οικονομικής κρίσης τα δάση της μαύρης πεύκης στη βόρεια Πίνδο

By on 17/05/2012
ΜΑΥΡΗ ΠΕΥΚΗΘύμα της οικονομικής κρίσης έχουν πέσει τα δάση της μαύρης πεύκης, ένας οικότοπος προτεραιότητας που βρίσκεται στο εθνικό πάρκο της βόρειας Πίνδου, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα φαινόμενα της παράνομης υλοτομίας.

 

Πηγή:ota.gr

 

Με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και τη διαρκή αναζήτηση από τον καταναλωτή για φθηνότερες πηγές ενέργειας, το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας γίνεται ολοένα και εντονότερο ενώ οι δασικές υπηρεσίες της χώρας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το θέμα, λόγω έλλειψης προσωπικού και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και συγκομιδής των δασών.

 

Παράλληλα διαταράσσεται η διαβίωση των τοπικών πληθυσμών καφέ αρκούδας,ενώ το συμπαθές τετράποδο «ξεσπιτώνεται» και αναγκάζεται σε διαρκείς μετακινήσεις.

 

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την υλοτομία δεν είναι καλή. Οι δασικές υπηρεσίες είναι υποβαθμισμένες και, λόγω της κρίσης, η λαθροϋλοτομία έχει επεκταθεί στα δάση μαύρης πεύκης στη βόρεια Πίνδο. Επειδή δε η υλοτομία δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο, παράγεται λιγότερη ξυλεία και δεν προστατεύεται ουσιαστικά το δάσος από την παράνομη θήρα», εξηγεί ο τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Στέλιος Γκατζογιάννης, με αφορμή τη συμμετοχή του στο τελικό διεθνές συνέδριο του έργου.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: