Δημοπρατείται η κατεδάφιση των κτιρίων των ΜΑΒΕ

By on 12/05/2012
MABEΜε την απορρύπανση, κατεδάφιση και ενταφιασμό των εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο

 

Στην τελική φάση εισέρχεται το μεγαλύτερο έργο της περιοχής και της χώρας, αυτό της περιβαλλοντικής αποκατάστασης των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας, στο Ζιδάνι.

 

Πηγή:e-ptomemeos.gr

 

Ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση αποκατάστασης των αποθέσεων, αυξήθηκε η χρηματοδότηση κατά 45 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλιο με το οποίο θα ολοκληρωθεί και το τελικό στάδιο, το οποίο είναι η απορρύπανση, κατεδάφιση και ενταφιασμός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, με δήλωσή του στον «Π» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση του προϋπολογισμού, «ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό έργο, πολύ μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για την περιοχή. Είναι το μεγαλύτερο έργο που εκτέλεσε η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ».

 

Από τα 45 εκατομμύρια με τα οποία αυξάνεται η χρηματοδότηση, τα 38 θα διατεθούν για τη μεγάλη και τελική παρέμβαση της απορρύπανσης, κατεδάφισης και ενταφιασμού των κτιριακών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Σόκουτη, «έχουμε καταθέσει όλα τα τεχνικά δελτία και μελέτες στο ΕΠΠΕΡΑΑ και περιμένουμε να γίνει η ένταξη στο πλαίσιο της πρόσκλησης, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις διαδικασίες δημοπράτησης». Ο ίδιος εκτιμά ότι η δημοπράτηση για τον διεθνή διαγωνισμό αυτού του σημαντικού έργου θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους, η έναρξη των εργασιών προσδιορίζεται εντός του 2013 και η ολοκλήρωσή του πρέπει να γίνει μέχρι το 2015 που διαρκεί το ΕΣΠΑ.

 

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο ως προς την έκταση που υλοποιείται, αλλά και ως προς την απαιτούμενη εξειδίκευση που απαιτεί το συνολικό εγχείρημα. Τα πρώην ΜΑΒΕ καλύπτουν μια συνολική έκταση 4.144 στρεμμάτων και η μελέτη αποκατάστασης της περιοχής περιλαμβάνει τρεις φάσεις παρεμβάσεων.

 

Μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα LIFE, προϋπολογισμού 4,3 εκ. € και η α’ φάση του έργου (αποκατάσταση των αποθέσεων των ΜΑΒΕ), προϋπολογισμού 6,2 εκ. €. Με το έργο αυτό αποκαταστάθηκε σημαντικό τμήμα των αποθέσεων, περίπου το 40%. Σήμερα υλοποιείται η β’ φάση του έργου «ολοκλήρωση έργου αποκατάστασης αποθέσεων και μεταλλείου των ΜΑΒΕ», προϋπολογισμού 14 εκ. €. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των υπόλοιπων αποθέσεων και του μεταλλείου. Τόσο η α’ όσο και η β’ φάση του έργου χρηματοδοτούνται από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Ταμείο Συνοχής). Όσο αφορά την εξέλιξη της β’ φάσης του έργου, προηγείται κατά ένα χρόνο του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αξιοσημείωτο γεγονός για τέτοιου μεγέθους και ιδιαιτερότητας έργο.

 

Ήδη ολοκληρώθηκε η μελέτη της γ’ φάσης, που περιλαμβάνει την εξυγίανση και τον ενταφιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, προεκτιμώμενου προϋπολογισμού 38 εκ. €. Έτσι, η συνολική παρέμβαση του έργου θα φτάσει τα 65 εκ ευρώ.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης δήλωσε πως το έργο αφενός είναι μεγάλο ως φυσικό αντικείμενο και ως οικονομικό μέγεθος, αφετέρου δε αναδεικνύει την τεχνογνωσία, την οποία κατέχει πλέον η διοικητική μηχανή της Δυτικής Μακεδονίας, απαραίτητο στοιχείο για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση μεγάλων και πρωτοπόρων έργων, μοναδικών σε εθνική κλίμακα, και πρωτοποριακών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσθεσε ακόμη ότι «το τοπίο στα πρώην ΜΑΒΕ που αποτελούσαν κάποτε εστία ρύπανσης, έχει πλέον αλλάξει. Στις αποκαταστημένες αποθέσεις έχουν φυτευτεί χιλιάδες δένδρα τα οποία μεγάλωσαν και έχει δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης αποκατάστασης των αποθέσεων και της εξυγίανσης και του ενταφιασμού των εγκαταστάσεων, ολόκληρη η περιοχή θα μετατραπεί σε μία πραγματική όαση».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: