Δήμος Βοΐου: Δίχτυ προστασίας απλώνει η δημοτική αρχή

By on 11/05/2012
ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥΚΗΦΗ, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κινητό Εστιατόριο, Γεύματα και γεύματα Αγάπης, συμπεριλαμβάνονται στις πρωτοβουλίες του δήμου

 

«Η κατάσταση στο δήμο Βοΐου είναι τραγική. Πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ούτε τα βασικά, ούτε ένα πιάτο φαγητό. Η δημοτική αρχή μπροστά σ’ αυτή τη δραματική εικόνα, προσπαθεί να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας, δημιουργώντας κοινωνικές δομές για τη στήριξη των αδυνάτων».

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Τα λόγια ανήκουν στον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Παναγιώτη Γαρούφο, τα οποία ουσιαστικά είναι «καμπανάκι» διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Προσθέτει μάλιστα επειδή «αυτή την εποχή δεν κινείται τίποτα, υποβάλαμε δεκαπέντε προγράμματα για έργα στον πρωτογενή τομέα, αλλά εγκρίθηκαν μόλις δύο, έχουμε ως προτεραιότητα να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας σε οικονομικά αδύναμες ομάδες». Χαρακτηριστικά είπε ότι «είναι τόσοι πολλοί οι συνδημότες μας που έρχονται καθημερινά στο δημαρχείο, ζητώντας όχι δουλειά, οχτάμηνα κ.λ.π., αλλά εκλιπαρούν για ένα μεροκάματο».

 

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ότι λειτουργεί ήδη στο Τσοτύλι το ΚΗΦΗ (Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων), το οποίο φιλοξενεί καθημερινά από το πρωί έως το απόγευμα 30 ηλικιωμένους, στους οποίους παρέχεται δωρεάν φαγητό, καφές κ.λ.π. Βεβαίως, επειδή οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες, «πέρα από τους 30 που φιλοξενούμε, δίνουμε φαγητό στο σπίτι σε περισσότερους ανήμπορους ηλικιωμένους συνδημότες». Πρόσθεσε ότι «στο προγραμματισμό του δήμου είναι να δημιουργήσουμε ΚΗΦΗ σε κωμοπόλεις και κεφαλοχώρια, όπως Σιάτιστα, Νεάπολη, Γαλατινή και Εράτυρα».

 

Αυτοκινούμενο εστιατόριο και κοινωνικό παντοπωλείο συγχρόνως, αποφάσισε να ιδρύσει ο δήμος Βοΐου, προκειμένου να προμηθεύει κατ’ οίκον ένα πιάτο ζεστό φαγητό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

 

Επίσης, στο δήμο Βοΐου προετοιμάζεται μία κινητή μονάδα τροφοδοσίας φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης, η οποία θα καλύπτει ολόκληρο το Βόιο. Το φαγητό θα παρασκευάζεται στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό». Μάλιστα έγιναν ειδικά σεμινάρια για το προσωπικό και εξασφαλίστηκε η απαραίτητη πιστοποίηση. Η ανάγκη λειτουργίας του παρασκευαστηρίου, είναι η τροφοδοσία φαγητού στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, στη Μαθητική Εστία Πενταλόφου και στους Παιδικούς Σταθμούς αλλά σύμφωνα με τους αρμόδιους η διανομή φαγητού θα επεκταθεί σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βοΐου.

 

Επίσης, το τροχόσπιτο θα συνδράμει στη μεταφορά των γευμάτων αγάπης που διοργανώνει η μητρόπολη στη Σιάτιστα. Ήδη με τα γεύματα αγάπης σιτίζονται 55 άτομα στη Σιάτιστα σε αίθουσα της εκκλησίας. Στο βαθμό που κάποιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο δήμος θα τους πηγαίνει το φαγητό στο σπίτι. Ακόμη, είναι έτοιμο το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σιάτιστας, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Σε λίγες ημέρες θα καθοριστούν οι δικαιούχοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ανέρχονται περίπου σε εκατό, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

 

Εξηγώντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην απομονωμένη και ορεινή περιοχή του δήμου Βοΐου και τον μεγάλο αριθμό αναξιοπαθούντων, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γαρούφος, είπε ότι «σαφώς σχετίζεται με τη βαθιά κρίση που πλήττει τη χώρα και το λαό», αλλά πρόσθεσε: «Ειδικά στο Βόιο δεν υπάρχουν καθόλου δουλειές, αφού παρατηρείται μία στασιμότητα στον πρωτογενή τομέα. Οικογένειες που εξαρτιόταν από την καλλιέργεια καπνού σε Νεάπολη, Τσοτύλι και αλλού, δεν έχουν πλέον κανένα εισόδημα. Επιπλέον ήρθε και η επιδείνωση της κατάστασης με τις απολύσεις στις πόλεις, οπότε τα πράγματα χειροτέρεψαν και στην επαρχία, αφού πολλές οικογένειες εξαρτιόταν από τα παιδιά τους που εργάζονταν, αλλά τώρα έχουν χάσει τη δουλειά τους».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: