Αναστάτωση από την αιφνιδιαστική ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ

By on 05/05/2012
EOΠΥΥΑνάστατοι είναι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, αλλά και οι εργαζόμενοι στα ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, από την αιφνιδιαστική ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στο οποίο είναι ενταγμένο το ΤΑΠ-ΔΕΗ (Ταμείο Ασθένειας Προσωπικού ΔΕΗ) στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την 1η Μαΐου, αντί της 1ης Ιουνίου 2012, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του υπουργού Υγείας, καθώς τεράστια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την αιφνιδιαστική αυτή ένταξη τα ταμείου στον ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

«Σε εντολή των τροϊκανών» αποδίδει ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, την ξαφνική απόφαση του υπουργού Υγείας για ακύρωση της προηγούμενης απόφασής του για ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ από 1/6/2012, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή έχει ως συνέπεια όλα τα ΠΕΚΑ (ασφαλιστικά πολυϊατρεία της ΔΕΗ) να είναι ανέτοιμα για την εφαρμογή της απόφασης για ένταξη του κλάδου ασθένειας ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ.

 

Ανέφερε ότι προκύπτουν τεράστια προβλήματα από αυτήν την αιφνίδια ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, καθώς υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αδυναμία Συνταγογράφησης από τους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι, αφού η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν υποστηρίζει την έκδοση των συνταγών του ΤΑΥΤΕΚΩ και τα ενταχθέντα Ταμεία αφήνουν χρέη πολλών μηνών στους φαρμακοποιούς.

 

Σημείωσε ειδικότερα ότι καταργούνται τα συνταγολόγια όλων των ασφαλισμένων της ΔΕΗ και για τη συνταγογράφηση πρέπει να προσκομίζουν το ατομικό βιβλιάριο και τις βεβαιώσεις του ιατρών που γράφουν τα φάρμακα, καθώς θα γίνεται μέσω συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή με έκδοση χειρόγραφου συνταγολογίου που θα έχουν πλέον οι γιατροί και όχι οι ασφαλισμένοι. Συμπλήρωσε ότι όλες οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών υγείας πληρώνονται μέσω τραπέζης εκτός από την ιατρική επίσκεψη που δεν θα εισπράττονται τα 6 € που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος.

 

Ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε ωστόσο ότι ο Πεκάρχης του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας και το προσωπικό κατάφεραν και βρήκαν τον τρόπο να λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ και στο ΠΕΚΑ με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και ήδη θα πληρωθούν κανονικά μέσω τραπέζης όλες οι αποδείξεις με ημερομηνία έως 30/4/12.

 

Διάχυτη ωστόσο είναι η ανησυχία στο προσωπικό του ΠΕΚΑ για την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, καθώς κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι η συγχώνευση του οργανισμού στον οποίο εργάζονται δεν θα συνδυαστεί και με μελλοντική κατάργηση των θέσεων εργασίας τους, αφού στη δανειακή σύμβαση υπάρχει σαφής δέσμευση για απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων πάντως ανέφερε ότι ταυτόχρονα πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και με τους συμβασιούχους γιατρούς οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον Ιούνιου, γι’ αυτό «αίτημα του σωματείου είναι να δοθεί παράταση στις συμβάσεις τους για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασφαλισμένοι, διότι σε περίπτωση που φύγουν οι υπάρχοντες γιατροί οι 5 μόνιμοι γιατροί είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο όγκο των ασφαλισμένων».

 

Εκτός από τα κακά νέα όμως υπάρχουν και καλά, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων έχουν έρθει χρήματα στο ΠΕΚΑ στον κωδικό των φαρμάκων και θα κατατεθούν στις τράπεζες για να πληρωθούν όσοι έχουν κάνει την προβλεπόμενη διαδικασία μέχρι 30/4/12, καθώς αλλάζει το καθεστώς από 1η Μαΐου.

 

Ο κ. Ανδρεάδης ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν σταλεί 300.000 ευρώ για την καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης σε 49 συνταξιούχους με χρήματα του 2011, καθώς και ότι έχει εγκριθεί από το υπουργείο ο προϋπολογισμός του 2012 και αρχίζει η κατανομή των χρημάτων σε κάθε ΠΕΚΑ. Το ποσό που αναλογεί στο ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας ανέρχεται σε 3.600.000 €.

 

Το δυσάρεστο ωστόσο, όπως είπε, είναι ότι ενώ ο πόρος (ετήσιος προϋπολογισμός) του ταμείου με Νόμο του Κράτους ανέρχεται στο ποσό των 906.000.000 ευρώ, από το 2011-2015 «βάσει Νόμου ανέρχεται στο ποσό των 600.000.000 € και αυτό “κουρεμένο” πλέον, γιατί έχει αφαιρεθεί το ποσό των περικοπών που έχουν γίνει από 1/1/2012 τόσο στην κύρια σύνταξη όσο και στην επικουρική, δηλαδή κάθε τι που περικόπτεται αφαιρείται από το συνολικό ποσό του ετήσιου προϋπολογισμού που δίνεται των 600.000.000 €».

 

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων έκρουσε όμως για μια ακόμα φορά καμπανάκι κινδύνου για το επικουρικό, λέγοντας πως αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει με τα υπόλοιπα ταμεία του ΤΑΥΤΕΚΩ δείχνουν ότι το ελλειμματικό είναι της ΔΕΗ. «Το αν θα μείνει με τα υπόλοιπα ταμεία πρέπει να αποφασίσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μέχρι 30/6/12, αν θα παραμείνει δηλαδή ως έχει με οικονομική συνεισφορά από το Κράτος ή θα πάει σε ιδιωτικές τράπεζες και δεν θα έχει πλέον τη βοήθεια του Κράτους».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: