Παραγωγικότητα και ανεργία: Το παράδοξο της Δυτικής Μακεδονίας

By on 21/03/2012
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΕμφανίζει ποσοστά ακαθάριστου εθνικού προϊόντος πάνω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου και μόνο από αυτό το στοιχείο θα περίμενε κανείς η συγκεκριμένη περιγραφή να αντιστοιχεί σε μια περιοχή με πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας και λυμένα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα.

 

Το παράδοξο όμως είναι ότι τα ποσοστά αυτά αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και μπορεί να εξηγηθεί με τον τρόπο υπολογισμού τους με βάση το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του εισοδήματος της ΔΕΗ προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιφέρεια.

 

Πηγή:ota.gr

 

«Πρόκειται για μια στρέβλωση που εμφανίζει τη Δυτική Μακεδονία ως σχετικά πλούσια περιοχή, και την εντάσσει στις κατηγορίες των περιφερειών ενδιάμεσης σύγκλισης, δίπλα στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Το αποτέλεσμα είναι να στερείται η περιφέρειά μας πόρων και προγραμμάτων που θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην περιοχή» εξήγησε σήμερα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον προγραμματισμό και την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013.

 

Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της σημερινής πραγματικότητας που θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο με την χρηματοδότηση έργων και δράσεων που διαθέτουν μεγάλη ωριμότητα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: