Δήμος Εορδαίας: Αντιδράσεις για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ολυμπιάδα

By on 25/02/2012
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟΑντιδράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 4,3 MWe στην Ολυμπιάδα, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, εκφράζει η τοπική κοινότητα αλλά και το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, καθώς πρόκειται να εγκατασταθεί σε ιδιαίτερα γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της περιβαλλοντικής έκθεσης (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που αφορά στο έργο «Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροπαραγωγής με ηλιακή συγκέντρωση ισχύος 4,3 MWe της εταιρείας ‘Φωτοάλμα 1 ΕΕ’ σε (4) αγροτεμάχια του αγροκτήματος Τ.Κ. Ολυμπιάδας της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του δήμου Εορδαίας».

 

Όπως προκύπτει μάλιστα από την ΜΠΕ, πρόκειται για την τοποθέτηση 1.433 modules (κάτοπτρα/ανακλαστήρες) σε μεταλλική διάταξη στήριξης ύψους 6,4 μέτρων.
Όπως ωστόσο ενημέρωσε το σώμα ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, η τοπική κοινότητα αντιτίθεται σε μια τέτοια εγκατάσταση, καθώς τα αγροτεμάχια που ενοικίασε η εταιρεία αφορούν μια μεγάλη έκταση και η εγκατάσταση θα αλλοιώσει την περιοχή.

 

Σοβαρές ενστάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου εξέφρασε και ο δ..σ. Δημήτρης Τραχανάς, καθώς, όπως τόνισε, η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί σε μια τεράστια έκταση, 170 στρεμμάτων περίπου.

 

Αντιρρήσεις εκφράστηκαν και από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Κωτσίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναπτύσσονται σε άγονες και όχι σε εύφορες εκτάσεις όπως είναι ο κάμπος της Εορδαίας.

 

Ο αντιδήμαρχος, Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, επεσήμανε ότι το Δ.Σ. οφείλει να σεβαστεί την αρνητική απόφαση της τοπικής κοινότητας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η νομοθεσία ορίζει ότι «δεν πρέπει να γίνονται φωτοβολταϊκά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής απόδοσης», καθώς και ότι εάν υλοποιηθεί η εγκατάσταση αυτή δεν θα απέχει ούτε 300 μέτρα από τον οικισμό της Ολυμπιάδας. Συνέστησε μάλιστα να είναι σε επιφυλακή η τοπική κοινότητα και ο δήμος ώστε να κατατεθεί εγκαίρως ένσταση από τον δήμο, καθώς όπως σημείωσε, ακόμα και εάν υπάρχει αρνητική απόφαση (γνωμοδότηση) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) να εκδώσει άδεια για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.

 

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Γαλάτειας (όμορης τοπικής κοινότητας) Νικόλαος Φωστηράς, καθώς, όπως ανέφερε, λόγω ότι ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας απουσίαζε στο εξωτερικό του ζήτησε να μεταφέρει στο Δ.Σ. την αρνητική απόφαση του τοπικού συμβουλίου Ολυμπιάδας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μια τεράστια εγκατάσταση σε ιδιαίτερα γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες μάλιστα θα είναι ορατές από τη Γαλάτεια και ζήτησε από το Δ.Σ. να γνωμοδοτήσει αρνητικά.
Την αντίθεσή της εξέφρασε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασιλική Στεργίου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται ενεργειακός σχεδιασμός για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άναρχα, χωρίς κάποιο κεντρικό σχεδιασμό.

 

Παρά το γεγονός ότι εκφράστηκε η καθολική αντίδραση του σώματος δεν λήφθηκε απόφαση στη συνεδρίαση, προκειμένου να μπορέσει να παραστεί στη συζήτηση του θέματος και ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Φίλιππος Δίγκας.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: