Γιώργος Δακής: Δύσκολη αρχή για την αιρετή Περιφερειακή αυτοδιοίκηση

By on 14/02/2012
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΟ πρώτος χρόνος της αιρετής Περιφερειακής αυτοδιοίκησης ήταν δύσκολος κυρίως ως προς την σύσταση και λειτουργία του θεσμού, όπως τον καθιέρωσε ο «Καλλικράτης» τον οποίο χαρακτήρισε την μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση μετά από το 1912, τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, τόσο στις δηλώσεις του, όσο και στην 75 και πλέον λεπτών ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, για τον απολογισμό πεπραγμένων του 2011.

 

Πηγή:ert.gr

 

Ο κ. Δακής σημείωσε πως ο θεσμός είναι κοντά στον πολίτη, πως η Δυτική Μακεδονία διεκδικεί μια θέση στη πρώτη τριάδα των περιφερειών της χώρας ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων στο κεντρικό κράτος χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη απόπειρα να απολέσουν οι αιρετές αρχές την διαχείριση των ΠΕΠ ως το τελευταίο σπασμό του αθηναϊκού κράτους που θέλει να διαχειρίζεται όσα ανήκουν στις περιφέρειες της Ελλάδας. Ο κ. Δακής επίσης υπενθύμισε πως η Περιφέρεια έχει ταμειακό πλεόνασμα πάνω από 30 εκ ευρώ αποδίδοντας το στην χρηστή, συνετή και διαφανή διαχείριση των οικονομικών της, παρά το γεγονός της νέας μείωσης 15% που επέρχεται από φέτος στην τακτική χρηματοδότηση του θεσμού από το κεντρικό κράτος.

 

Για έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού αλλά και έμπνευσης προς τους πολίτες κατηγόρησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης ΠαπαΪορδανίδης, την πλειοψηφία και τον Περιφερειάρχη. Ο κ. Παπαϊορδανίδης κατηγόρησε επίσης την περιφερειακή αρχή πως δρα διαχειριστικά και πως δεν έκανε τίποτα σε τομείς, όπως η αγροτική οικονομία, η γουνοποιΐα, η διεκδίκηση ελαφρύνσεων σε παραγωγικούς κλάδους του κόστους ενέργειας και μεταφορών.

 

Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, οι κ. Βογιατζής και Κύρινας, θύμισαν πως η Ελλάδα ζει από χτες σε συνθήκες νέου μνημονίου και πως μόνο μια άλλη πολιτική θα απαλλάξει και τις περιφερειακές αρχές από την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων και των επιλογών της κεντρικής εξουσίας.

 

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, σε συνέντευξη τύπου να δοθούν λεπτομερή στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: