Με ομιλία του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου γιορτάστηκαν στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οι Τρεις Ιεράρχες

By on 31/01/2012
ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣΜε την ομιλία του ομότιμου καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ν. Μουτσόπουλου, για το μυστικό συμβολισμό των εκκλησιών της βυζαντινής ορθόδοξης ναοδομίας γιόρτασε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο αμφιθέατρο του ιδρύματος.

 

Πηγή:ο Χρόνος

 

Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ίδρυση του ΤΕΙ, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Γ. Χαραλαμπίδης, ήταν μεγάλη η χαρά της ακαδημαϊκής κοινότητας για την άμεση ανταπόκριση του κ. Μουτσόπουλου στο κάλεσμα.

 

Ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στους Τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι αγωνίστηκαν σκληρά για την επικράτηση του πνεύματος του ελληνικού χριστιανισμού και συνένωσαν την αρχαία ελληνική παιδεία με το χριστιανισμό, δημιουργώντας ένα σπουδαίο αμάλγαμα.

 

Με επίκεντρο το μυστικό συμβολισμό των εκκλησιών της βυζαντινής ορθόδοξης ναοδομίας, ο κ. Μουτσόπουλος μίλησε για το πώς η χριστιανική θρησκεία κατάφερε να συνδέσει την αρχαία ελληνική παράδοση των ναών με τις προϋποθέσεις και τους συμβολισμούς των αναγκών της νέας θρησκείας του χριστιανισμού και να δημιουργήσει έτσι την ελληνοχριστιανική αρχιτεκτονική των ναών, με μοναδικά επιτεύγματα όπως η μεγαλοπρεπής Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

 

Επίσης, αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι κανόνες της ελληνοχριστιανική αρχιτεκτονικής των ναών που κατασκευάζονται με μπετόν, ενώ η εκκλησία δίνει το δικό της αγώνα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

 

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με την περιοχή, καθώς κατέγραψε πλήθος αρχιτεκτονικών στοιχείων, ρυθμών και τεχνοτροπιών της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εκατοντάδες σχέδια του τα έχει παραχωρήσει στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, προκειμένου να αποτελέσουν ένα νέο θεματικό μουσείο ή μια ξεχωριστή πτέρυγα στις προθήκες του σημερινού.

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου, ενώ ανήμερα της γιορτής έγινε Θεία Λειτουργία.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: