Ληξιαρχείο Πτολεμαΐδας: Στο Δημαρχείο τελούνται πλέον οι περισσότεροι γάμοι

By on 19/01/2012

 

ΓΑΜΟΣΤο 1982, ψηφίστηκε ο νόμος 1250 «για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου» ως ισόκυρου με τον θρησκευτικό.

 

Με την ισχύ του νόμου αυτού έπαψε ο θρησκευτικός γάμος να συνιστά τη μόνη μορφή σύναψης γάμου αναγνωριζόμενου από την έννομη τάξη.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Από τότε πολλά άλλαξαν. Ενδεχομένως τα πρώτα χρόνια μετά τη “νομιμοποίηση” του, η χρήση του πολιτικού γάμου να παρέμενε περιορισμένη στην Ελλάδα.

 

Χρόνο με το χρόνο όμως, οι πολιτικοί γάμοι που καταγράφονται σημειώνουν αυξητική τάση, με αποκορύφωμα το διάστημα των δύο τελευταίων ετών. Η αύξηση αυτή είναι τόσο εμφανής, που κατάφερε να γίνει αντικείμενο έρευνας.

 

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Ληξιαρχείο Πτολεμαΐδας, για να δούμε ενδεικτικά την τάση που επικρατεί, βγήκαν, αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που μας έδωσε η αρμόδια υπάλληλος Ραφαέλα Ακριτίδου, για τα 2 τελευταία έτη, για τα οποία κρατείται ηλεκτρονικό αρχείο, από τους 189 γάμους που τελέστηκαν το 2011 στην Πτολεμαΐδα, οι 108 ήταν πολιτικοί. Ενώ μέσα στο έτος 2010, τελέστηκαν 175 γάμοι, από τους οποίους πολιτικοί ήταν οι 90.
Το αξιοσημείωτο όμως, δεν είναι η εμφανής αύξηση των πολιτικών κατά επτά περίπου τοις εκατό μέσα σε ένα χρόνο, καθώς όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι, αυτή η αύξηση παρατηρείται κάθε χρόνο. Απλά πέρσυ ήταν μεγαλύτερη από άλλες χρονιές.

 

Το αξιοσημείωτο είναι πως έχει σπάσει η παράδοση που ήθελε τους θρησκευτικούς γάμους που τελούνται να είναι περισσότεροι από τους πολιτικούς.

 

Τα κίνητρα για να κάνει κάποιος ένα τέτοιο βήμα διαφοροποιούνται με τον καιρό. Πέρα από προσωπικούς λόγους που υπήρχαν και υπάρχουν διαχρονικά, τα τελευταία εμφανίστηκαν κι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης, έπαιξε η οικονομική συγκυρία που διανύουμε, καθώς τα νέα ζευγάρια θεωρούν δύσκολο να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις που έχει η τέλεση ενός θρησκευτικού γάμου. Λένε πως ευθύνεται μια ιδιότυπη “βιομηχανία γάμων” που έχει στηθεί γύρω από το ιερό μυστήριο. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε και κάποιος νιόπαντρος, “κάνεις ένα τραπέζι και τελείωσες..”

 

Αρμόδιος για την τέλεση των πολιτικών γάμων στην Εορδαία, είναι ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Γιάννης Ασπράγκαθος, η καθημερινότητα του οποίου έχει αλλάξει από τότε που άρχισε να παντρεύει. Όπως μας δήλωσε, “υπήρξε Παρασκευή που πάντρεψα οκτώ ζευγάρια”. Ζητώντας του να μας μεταφέρει το κλίμα από την τέλεση ενός γάμου, αναφέρει: “Αρμοδιότητά μου είναι, σε κλίμα συγκίνησης, να τους μιλάω για τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, τις οικογένειές τους, και τα παιδιά τους”.

 

Τέλος, να αναφέρουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών, φεύγοντας από το Δημαρχείο, ανανεώνει το ραντεβού για την εκκλησία, και δεσμεύεται ενώπιων φίλων και συγγενών να κάνει και θρησκευτικό γάμο, μόλις το επιτρέψουν οι εκάστοτε συνθήκες.

 

One Comment

  1. ntanny

    19/01/2012 at 14:22

    Κανενας δεν μπορει να σε υποχρεωσει σε γαμο με τραπεζι και οργανα.
    Ο σωστος συγγενης, ο σωστος φιλος, ο σωστος γειτονας, θα ερθει για την τελετη και την χαρα σου.
    Οι αλλοι για μασαμπουκα και κουτσομπολιο.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: