Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας: Ασφαλιστικά μέτρα για την περικοπή του μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ

By on 18/01/2012
ΔΕΗΤην απόφαση των συνταξιούχων της ΔΕΗ να φθάσουν στα άκρα τη δικαστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ για την περικοπή του μειωμένου τιμολογίου των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, διαμηνύει ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, με αφορμή την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για την περικοπή του μειωμένου τιμολογίου που κατέθεσε η ΠΟΣ-ΔΕΗ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ) για λογαριασμό των σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

«Η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων είναι μόνο η αρχή», δηλώνει ο κ. Ανδρεάδης ο οποίος είχε προαναγγείλει λίγες μόλις μέρες πριν τη δικαστική προσφυγή για το θέμα της περικοπής του τιμολογίου στους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, τονίζοντας ότι το μειωμένο τιμολόγιο δεν αποτελεί παροχή προς το προσωπικό της ΔΕΗ αλλά «έγινε στο πλαίσιο υπογραφής συλλογικής σύμβασης για αύξηση που δεν μπορούσε να δώσει ο εργοδότης και αποτελεί νόμο του Κράτους».

 

Οι λόγοι της προσφυγής, επισημαίνει, αναφέρονται ειδικότερα στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν και εστιάζονται στα εξής:

 

– Οι ρίζες του μειωμένου τιμολογίου των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ βρίσκονται στο 1945, σε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (379/1945) της Ηλεκτρικής Εταιρείας Αθηνών- Πειραιώς (πρώην ΜΕΑΠ)
– Οι ρίζες του μειωμένου τιμολογίου βρίσκονται επίσης στο 1955 σε απόφαση του Δ.Σ. (310/1955) της Ηλεκτρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.
– Το μειωμένο τιμολόγιο του προσωπικού εδράζεται στην υπουργική απόφαση 184/1-12-1960 η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4199/1961
– Το μειωμένο τιμολόγιο του προσωπικού εδράζεται στην απόφαση 219/3-7-1990 του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ όπου έβαλε σταθερή σχέση κλιμακίων χρέωσης
– Με την 127/15-11-1990 πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ρυθμίστηκε το τιμολόγιο ΓΠ και προβλέφθηκαν ανώτατα όρια κατανάλωσης.
– Με την ΕΣΣΕ (Συλλογική σύμβαση) του 1991 και όλες τις μετέπειτα συμβάσεις αλλά και τη σύμβαση της 23ης/7/2008 η οποία επανεπιβεβαίωσε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, το μειωμένο τιμολόγιο του προσωπικού τιμολογείται με Νόμο και αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ και δεν δίνεται εξ ελευθεριότητας.

 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας καταγγέλλει επίσης τον υπουργό ΠΕΚΑ ότι μιλά «για ζημιογόνο ΔΕΗ», όταν «με χαριστικές ρυθμίσεις μεγάλες επιχειρήσεις προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια με μειωμένο τιμολόγιο ή δεν πληρώνουν την κατανάλωση στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρχουν οφειλές δισεκατομμυρίων προς την επιχείρηση».

 

Με ανοιχτή επιστολή του μάλιστα προς τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητά απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

 

«Εάν θεωρείται ότι το μειωμένο τιμολόγιο του προσωπικού και των συνταξιούχων της ΔΕΗ είναι η αιτία για να καταστεί ζημιογόνος η ΔΕΗ, τότε μπορείτε να μας πείτε γα τη ζημία που προξενήσατε εσείς με την απόφασή σας να χαρίσετε 50 εκ. ευρώ στην ΑΤΕ, τα 170 εκ. € που πήγαν στους ιδιώτες με τη μεθοδολογία ένταξης των μονάδων Φυσικού Αερίου, τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ και μη εισπραττόμενα 180 εκ. ευρώ του Δημοσίου;».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: