Μέχρι τα τέλη του 2011 η αναγκαστική απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης

By on 19/08/2011

ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΌλες τις τελευταίες εξελίξεις και τις λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία της μακράς και επίπονης διαδικασίας μετεγκατάστασης του οικισμού της Ποντοκώμης παρουσίασαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης  σε λαϊκή συνέλευση που έλαβε χώρα στο γεμάτο κόσμο αμφιθέατρο της περιοχής, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, καθώς και ο υπεύθυνος των μετεγκαταστάσεων, Πρόεδρος του ΤΕΕ και δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, Δημήτρης Μαυροματίδης.

 

Πηγή:Πρωινός Λόγος

 

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η αναγκαστική απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης προβλέπεται να κηρυχτεί μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο ή το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011. Η όλη διαδικασία της Τετάρτης προέκυψε μετά και την πρόσφατη ανάρτηση από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, στις 8 Αυγούστου, των κτηματολογικών πινάκων για διατύπωση τυχόν παρατηρήσεων επί της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του προς μετεγκατάσταση οικισμού Ποντοκώμης έκτασης 887.230,56 τ.μ..Ήδη, πάντως, από τον Μάρτιο του 2010 υπάρχει συμφωνία για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης στην περιοχή της ΖΕΠ, ένας απαραίτητος όρος ώστε η ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει τα 1344 στρέμματα για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος λιγνίτη του Ορυχείου Καρδιάς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις του λίγο πριν τη λαϊκή συνέλευση, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε κάνει σαφές και προς τη ΔΕΗ και προς το ΥΠΕΚΑ πως στα 1344 στρέμματα δεν μπορεί να μπει η Επιχείρηση, εάν πρώτα δεν κηρυχτεί η απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης. Η πορεία μέχρι στιγμής είναι ομαλή και από τη δική μας πλευρά κάνουμε ότι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε χρόνο, ενώ μέχρι στιγμής είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος.

 

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για τα θέματα των μετεγκαταστάσεων, Δημήτρης Μαυροματίδης, στις δηλώσεις του, ανέφερε πως «από τις 8 Αυγούστου έχουν έρθει από την Επιθεώρηση Μεταλλείων  οι κτηματολογικοί πίνακες και για ένα 20ήμερο έχουν αναρτηθεί και πρέπει να γίνει ενημέρωση ώστε να δούμε αν υπάρχουν πιθανές αντιρρήσεις και ποιες είναι οι διαδικασίες από εδώ και μπρος. Είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για το Δήμο. Θεωρούμε πως η διαδικασία πρέπει να τελεσφορήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί βλέπουμε τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και πιστεύουμε πως με όλες τις κινήσεις θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες και το Φθινόπωρο θα έχουμε το ΦΕΚ της μετεγκατάστασης».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: