Αυτοψία στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου: Τα υπέρ και τα κατά για το χτίσιμο της Νέας Ακρινής

By on 17/12/2011
ΑΚΡΙΝΗΕντατικοποιούνται οι ρυθμοί αναζήτησης του τόπου που θα χτιστεί η Ακρινή, της οποίας δρομολογείται η μετεγκατάσταση λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.

 

Η περιοχή του Αγίου Ελευθερίου ανάμεσα σε Κουρί και Δρέπανο, συγκεντρώνει τις συντριπτικά περισσότερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακρινής, ενώ βεβαίως υπάρχουν άλλες πέντε – έξι εναλλακτικές λύσεις.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Στον Άγιο Ελευθέριο, πραγματοποιήθηκε χθες αυτοψία στο χώρο, προκειμένου να εξεταστεί η καταλληλότητα του χώρου για τη φιλοξενία της Νέας Ακρινής και να καταγραφούν τα θετικά και τα αρνητικά. Ανάλογη διαδικασία θα γίνει σε όλες τις προτεινόμενες περιοχές, όπως ΖΕΠ, Βατερό, κ.λπ.

 

Εκ μέρους της γεωλογικής υπηρεσίας της ΑΝ.ΚΟ. παραβρέθηκε ο προϊστάμενος Κώστας Νικολαΐδας, καθώς επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Κοζάνης από την Ακρινή, Κυριάκος και Στάθης Τσανακτσίδης, οι πρόεδροι της Ακρινής και του Δρεπάνου, Παύλος Πουτογλίδης και Γιώργος Τσανακτσίδης, αντιστοίχως και ο Χαράλαμπος Σισμανίδης, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής.

 

Μετά την αυτοψία που έγινε, αναμένεται η αξιολόγηση εκ μέρους της ΑΝΚΟ, τόσο της συγκεκριμένης περιοχής, όσο και των άλλων υποψήφιων περιοχών. Στην αξιολόγηση θα περιέχονται όλα τα υπέρ και τα κατά για κάθε περιοχή. Η έκθεση της ΑΝΚΟ αναμένεται να δοθεί στους κατοίκους μέχρι τέλους του έτους. Στη συνέχεια η τοπική κοινότητα και οι φορείς του χωριού θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προτάσσοντας τις τρεις καλύτερες περιοχές με βάση την αξιολογική έκθεση της εταιρίας. Μέχρι τον Ιανουάριο αναμένεται να διενεργηθεί δημοψήφισμα, ώστε οι κάτοικοι της Ακρινής να αποφασίσουν για τη νέα τοποθεσία που θέλουν να χτίσουν το νέο τους χωριό.

 

Από μία πρώτη άποψη, γεωλογικά η τοποθεσία του Αγίου Ελευθερίου προσφέρεται για δόμηση. Εξετάζεται ωστόσο ένα θέμα επάρκειας του αξιοποιήσιμου χώρου, καθώς ακριβώς δίπλα υπάρχει σημαντικός χώρος, οπότε η συνολική έκταση για δόμηση περιορίζεται σε 500 στρέμματα. Με βάση τις υποδομές και τους ελεύθερους χώρους που θα χρειαστούν τα 250 στρέμματα η ισόποση έκταση που απομένει επαρκεί για 500 οικόπεδα 400 τ.μ.

 

Σύμφωνα με ορισμένους, καλύτερο θα ήταν να «κόβονταν» οικόπεδα πεντακοσάρια ή και εξακοσάρια, όμως στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι κατ’ αρχήν τουλάχιστον προκρίνουν την τοποθεσία του Αγίου Ελευθερίου, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί με το δημοψήφισμα. Να σημειωθεί ότι με την παραχώρηση της έκτασης είναι σύμφωνη η πρώην κοινότητα Δρεπάνου.

 

Οι λόγοι που οι Ακρινιώτες προτιμούν κατά 70% τον Άγιο Ελευθέριο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Τσανακτσίδη, είναι:

 

-Βρίσκεται δίπλα σε δύο κόμβους της Εγνατίας οδού και του κόμβου για Αθήνα.

 

-Βρίσκεται πιο κοντά στα εργοστάσια της ΔΕΗ, όπου εργάζεται πολύς κόσμος από την Ακρινή.

 

-Βρίσκεται πιο κοντά στην κτηματική και κτηνοτροφική περιοχή. Επειδή οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα εκμεταλλευτούν αυτή την περιοχή για άλλα δέκα – δεκαπέντε χρόνια, αυτό καταγράφεται στα θετικά.

 

-Τέλος, ο Άγιος Ελευθέριος βρίσκεται δίπλα στο Δρέπανο, με τους κατοίκους του οποίου, οι Ακρινιώτες έχουν δεσμούς συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, καθώς και κοινά στοιχεία κουλτούρας και πολιτισμού.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: