Σοκάρουν οι αυτοκτονίες στη Δυτική Μακεδονία

By on 11/12/2011
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣυγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Δεσκάτης από την είδηση της αυτοκτονίας ενός 52χρονου άνδρα, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής σε αγροτική κατοικία λίγο έξω από τη πόλη της Δεσκάτης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον άτυχο αυτόχειρα, πατέρα δύο παιδιών ( ο ένας γιος φαντάρος και ο άλλος μαθητής Γυμνασίου) βρήκε κρεμασμένο η ίδια του η γυναίκα , η οποία υπέστη σοβαρό σοκ από το σκληρό θέαμα.

 

Πηγή:’Πρωϊνή’ Γρεβενών

 

Αμέσως ειδοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Δεσκάτης και το ΕΚΑΒ και ο 52 χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου απλώς επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

 

Τα αίτια που οδήγησαν τον 52χρονο αγρότη στην αυτοχειρία είναι άγνωστα, ωστόσο το γεγονός ότι δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά ή άλλα προβλήματα υγείας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πράξη του οφείλεται σε οικονομικούς λόγους.

 

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα άλλα τρία παρόμοια περιστατικά που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα στη Δυτική Μακεδονία και ανεβάζει τον αριθμό των αυτοκτονιών στις 4 σε διάστημα λιγότερων των 30 ημερών, γεγονός που έχει σοκάρει σύσσωμη την κοινωνία της ακριτικής Περιφέρειας και καταδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

 

500 αυτόχειρες το 2010-Αύξηση 40% των κρουσμάτων στο πρώτο 5μηνο του 2011

 

Εν τω μεταξύ, θλιβερή πρωτιά παρουσιάζει η χώρα μας σε ποσοστό αύξησης αυτοκτονιών, λόγω οικονομικής κρίσης, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τους πέντε πρώτους μήνες του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι δείχνουν σημαντική αύξηση.

 

Το διάστημα 2000-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ήταν συνολικά 3.661, με τα περιστατικά να παραμένουν σταθερά στα 350-400 ανά έτος.

 

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet , κατά την περίοδο 2007-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 17%, κατατάσσοντάς την πρώτη σε ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με ειδικούς, η αυξητική τάση στις αυτοκτονίες ταυτίζεται χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, όμως τα αίτια της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα ή μόνο οικονομικά. Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, συνήθως συνυπάρχουν ή προηγούνται άλλοι παράγοντες, όπως κατάθλιψη ή προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις.

 

Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018, οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι ψυχολόγοι από το 2007, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο, χρονιά κατά την οποία η κρίση δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί στην Ελλάδα.

 

Από τότε, οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν για να φτάσουν πέρσι τις 2.500.
Πλέον όλο και πιο συχνά καταφεύγουν στη γραμμή παρέμβασης άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: