Καστοριά: Ανεξέλεγκτη η παράνομη υλοτομία‏

By on 10/12/2011
YΛΟΤΟΜΙΑΤην μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, στην μεταπολεμική περίοδο, προκαλεί αυτόν τον καιρό η παράνομη υλοτόμηση των ορεινών όγκων, που εξ αιτίας της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

 

Σ’ αυτό συμβάλλει και η…ανεπίτρεπτη ανοχή – αν όχι συνέργια – των αρμοδίων οργάνων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που για λόγους πολιτικού συμφέροντος, κάνουν τα “στραβά” μάτια, ακόμα και σε περιπτώσεις εξόφθαλμης καταστρατήγησης, της σχετικής νομοθεσίας!

 

Πηγή:mpetskas.gr

 

Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων, που κάνουν λόγο για “εκτεταμένη ζημιά στο δάσος” από το “συνεχές και αδιάκοπο κροτάλισμα των αλυσσοπρίονων” τα οποία έχουν αποψιλώσει πλέον και τις πιο δυσπρόσιτες πλαγιές του Γράμμου και του Βίτσιου.

 

Μέχρι τώρα, το… “δικαίωμα” στην παράνομη υλοτόμηση, είχαν αποκλειστικά οι λαθραίοι αλβανοί επιδρομείς, που επέδραμαν από αφύλακτες διαβάσεις της μεθορίου και δεν δίσταζαν να υλοτομούν ακόμα και σε περιοχές του Γράμμου, που έχουν ανακηρυχθεί από διεθνείς συνθήκες, ως προστατευόμενα μνημεία της φύσης! Τώρα, όπως όλα δείχνουν, απέκτησαν και ντόπιους μιμητές της ανάγκης, οι οποίοι βάλθηκαν να ξεκληρίσουν ολόκληρες πλαγιές, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και τα παραποτάμια δάση, που τα είδη των δένδρων δεν προσφέρονται για καύσιμη ύλη!

 

Οι εικόνες που διαδραματίζονται στα βουνά, θυμίζουν έντονα κατοχή, όπου το μοναδικό θερμαντικό είδος ήταν το ξύλο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, σχεδόν ανύπαρκτοι!

 

Όσο προχωράει ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες σημειώνουν νέα αρνητικά ρεκόρ, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες για θέρμανση των κατοίκων, που βλέπουν με δέος την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις αντλίες των πρατηρίων!

 

Μια πρόσφατη μέτρηση, ανέδειξε την Καστοριά ως μια από τις πλέον ενεργοβόρες πόλεις της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές μορφές, που θα καλύψουν το κενό στην θέρμανση των κατοίκων. Ήδη από τις πρώτες εκτιμήσεις, μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, προς τα πού θα οδηγήσει τον κόσμο το ένστικτο της επιβίωσης…

 

Όμως η ανεξέλεγκτη υλοτομία, δεν έχει μόνο επίδραση στην ζωή των κατοίκων. Πολλοί αποδίδουν την… κάθοδο των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, σ’ αυτή ακριβώς την παράνομη δραστηριότητα των ξυλοκόπων, όπου εκτός από το φυσικό τους καταφύγιο, στερούνται πλέον βασικά είδη της διατροφής τους. Κάτι που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται οι αυτοκόλλητοι “προστάτες” των μεγαλόσωμων ζώων, οι οποίοι μπορεί να επενδύουν επαγγελματικά στην συμφιλίωση της αρκούδας με τον άνθρωπο… αγνοούν όμως ότι οι αρκούδες δεν ξέρουν από… συμβάσεις και υπακούουν μόνο στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης!

 

Στο παιχνίδι της παράνομης υλοτόμησης, έχουν μπει για τα καλά και οι λαθροθήρες, που βάλθηκαν να εξολοθρεύσουν και τους ελάχιστους εναπομείναντες πληθυσμούς ζαρκαδιών, που διαβιούν στις παρυφές του Βίτσιου!

 

Με πρόσχημα την ξύλευση, που κι αυτή είναι παράνομη, εκδράμουν από τους γειτονικούς οικισμούς και κυνηγούν ολόκληρη την νύχτα, μέχρι να ξημερώσει, για να πιάσουν πάλι τα αλυσσοπρίονα, αφήνοντας πίσω τους, νεκρούς κορμούς κομμένων δέντρων…

 

από την εφημερίδα “ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ”

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: