Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας: Συλλογική αντίδραση στο λουκέτο των ΔΟΥ Σερβίων και Άργους Ορεστικού

By on 09/12/2011
ΔΟΥΟριστικοποιείται το λουκέτο στις ΔΟΥ Σερβίων και Άργους Ορεστικού Καστοριάς, καθώς την κατάργηση άλλων 17 ΔΟΥ της χώρας ανακοίνωσε προχθές το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού- φοροελεγκτικού μηχανισμού της χώρας.

 

Συγκεκριμένα, μεταξύ των 17 οικονομικών εφορειών που σταματούν τη λειτουργία τους είναι και η ΔΟΥ Σερβίων που μεταφέρεται στη ΔΟΥ Κοζάνης και του Άργους Ορεστικού που ενσωματώνεται στη ΔΟΥ Καστοριάς.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Ως εκ τούτου η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των ΔΟΥ που καταργούνται, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις εφορίες που μεταφέρονται οι αρμοδιότητες.

 

Η εξέλιξη αυτή σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη ΔΟΥ Σερβίων λογικά θα έβαζε ταφόπλακα στις ελπίδες που καλλιέργησε η υποτιθέμενη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών ότι παίρνει πίσω την απόφαση αναστολής λειτουργίας της Εφορείας Σερβίων, με μια «Σολομώντεια λύση» που υπαγόρευε «μερική λειτουργία» της ΔΟΥ με το «μισό προσωπικό».

 

Την υπόσχεση αυτή έδωσε στον δήμαρχο, Β. Κωνσταντόπουλο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Καπελέρης, κατά την μετάβασή του στην Αθήνα, όπου μετά από συζήτηση έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι κάποιες βασικές λειτουργίες της Εφορείας Σερβίων θα διεκπεραιώνονται στα Σέρβια για την εξυπηρέτηση των δημοτών της ορεινής αυτής περιοχής.

 

Η υπόσχεση αυτή είχε ως συνέπεια να ανασταλούν οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις του δήμου Σερβίων- Βελβεντού για κατάληψη της εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας, στην είσοδο της κωμόπολης των Σερβίων, με παράλληλες ολιγόλογες διακοπές της κυκλοφορίας, αλλά και να ξεσπάσει “πόλεμος” μεταξύ του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Σερβίων- Βελβεντού Μακρυγιάννη και του δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου, καθώς ο πρώτος κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι ευθύνεται προσωπικά για την εξέλιξη αυτή.

 

Με βάση ωστόσο τα λεγόμενα του δημάρχου Σερβίων- Βελβεντού, Βασίλη Κωνσταντόπουλου, και της δημάρχου Εορδαίας και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευής Βρυζίδου, σε νέα συνάντηση που είχε η ΠΕΔ προχθές Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών για τις ΔΟΥ της Δυτικής Μακεδονίας που απειλούνται με λουκέτο, διαφαίνεται ότι το παιχνίδι «δεν χάθηκε και πως υπάρχει κάποιο φως στο βάθος του τούνελ».

 

Συγκεκριμένα, η ΠΕΔ κατέθεσε την Τετάρτη ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών με αίτημα να μην κλείσουν οι ΔΟΥ Σερβίων και Άργους Ορεστικού, Δεσκάτης και Αμυνταίου (προβλέπεται να κλείσουν προσεχώς) αλλά με απόφαση του προϊσταμένου της οικονομικής εφορείας Κοζάνης να αποσπαστούν δύο υπάλληλοι για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής Σερβίων, και με αντίστοιχη απόφαση να συνεχιστεί η λειτουργία της ΔΟΥ Άργους Ορεστικού, αλλά και της ΔΟΥ Σιάτιστας, καθώς και τις ΔΟΥ Δεσκάτης και Αμυνταίου, αφού υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο Νόμο. Για το Βόιο μάλιστα η ΠΕΔ τονίζει στην πρότασή της ότι πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία τουλάχιστον μία από τις δύο ΔΟΥ (Νεάπολης ή Σιάτιστας), ενώ ζητήθηκε επίσης να μην θιγεί το καθεστώς λειτουργίας της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας που είναι Α΄ τάξης.

 

Η κ. Βρυζίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει αισιοδοξία να αντιμετωπιστεί θετικά η πρόταση της ΠΕΔ, αφού εκτιμήθηκε η πρότασή της ως ρεαλιστική και με επιχειρήματα ακόμα και από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

 

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων- Βελβεντού κάτοικοι της περιοχής, δημοτικοί άρχοντες και δημοτικοί υπάλληλοι περιφρουρούσαν τις προηγούμενες μέρες τη ΔΟΥ Σερβίων για να εμποδίσουν την μετακόμιση της υπηρεσίας και την μεταφορά αρχείων και φακέλων από τα Σέρβια στις κεντρικές υπηρεσίες της Κοζάνης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: