Διάσταση απόψεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για δυναμικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, ενόψει της πώλησης λιγνιτικών μονάδων

By on 08/12/2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΔιάσταση απόψεων από πλευράς Περιφερειακού Συμβουλίου φαίνεται πως υπάρχει στο ενδεχόμενο, οι ενεργειακοί Δήμοι, στο Δ.Σ. της Πέμπτης να αποφασίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, που μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν και κατάληψη λιγνιτικών μονάδων για το ζήτημα της πώλησης τους σε ιδιώτες.

 

Πηγή:xronos-kozanis.gr

 

Για κινήσεις εκτονωτικές, που έχουν ως σκοπό να αλλοτριώνουν την ευθύνη των εκλεγμένων και να τη διαχέουν στο σύνολο, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής,  ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννης Παπαιορδανίδης, τόνισε πως οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι θεμιτές αν δεν λυθεί το θέμα σε συζητήσεις με την κυβέρνηση.

 

Να θυμίσουμε εδώ πως την απόφαση δυναμικών κινητοποιήσεων από πλευράς ενεργειακών Δήμων στο Δ.Σ. της Πέμπτης προανήγγειλε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του οργάνου, Μάκης Ιωσηφίδης.

 

Ο κ. Δακής απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «οι  θέσεις μας στο θέμα της πώλησης μονάδων έχει εκφραστεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κοινωνία. Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στις δράσεις μας, πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η εμπειρία έχει καταδείξει πως διαδικασίες και δράσεις που μπορούν μεν  να εκτονώνουν  το θυμικό αλλά δεν φέρνουν αποτέλεσμα, αλλοτριώνουν την ευθύνη μας και ειδικά των εκλεγμένων και τη διαχέουν στο σύνολο. Η δική μου προσέγγιση είναι πως οι διεκδικήσεις πρέπει να γίνονται  με όρους ευθύνης και σύνεσης, τεκμηρίωσης και διαπραγμάτευσης και στήριξης εκεί που πρέπει».

 

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαιορδανίδης ανέφερε πως « είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση λιγνιτικής μονάδας. Είπαμε επίσης πως από τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα να απεμπλακούν λιγνιτικά κοιτάσματα σε άλλες περιοχές της χώρας, ας κάνει αυτή την εφαρμογή η κυβέρνηση και όχι να προχωρήσει στην εύκολη λύση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων . Σε κάθε περίπτωση όλα τα προηγούμενα χρόνια η Κοζάνη και η Φλώρινα έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν δικαιούται καμία κυβέρνηση να ξεκινήσει την αφαίρεση κατακτήσεων του παρελθόντος από εδώ».

 

Αναφορικά με το θέμα των δυναμικών κινητοποιήσεων επεσήμανε πως « παρόλο που δεν είμαι πάντα υπερασπιστής των ακραίων μορφών κινητοποιήσεων, αν χρειαστεί και για το καλό της κοινωνίας μας γιατί όχι. Καλύτερος τρόπος διεκδίκησης είναι κάτω στα υπουργεία αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό νομίζω πως η οποιαδήποτε κινητοποίηση θα έχει και τη δική μας στήριξη».

 

Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), Μ. Βογιατζής, τόνισε πως «ξεκάθαρα δεν δεχόμαστε καμία πώληση μονάδας σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου που δέχονται την απελευθέρωση της ενέργειας, την έχουν ψηφίσει και δρέπουν τους καρπούς των επιλογών τους».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: