Εορδαία:Ξεσηκώνεται το Προάστιο ενάντια στην επέκταση του ορυχείου

By on 08/12/2011
ΟΡΥΧΕΙΑΤην αντίδρασή τους ενάντια στην επέκταση του ορυχείου Δυτικού Πεδίου Προαστίου, τοπικής κοινότητας του δήμου Εορδαίας, εκφράζουν οι κάτοικοι του Προαστίου αλλά και ο Σύλλογος Ανέργων και Περιβάλλοντος Εορδαίας, ενώ με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου αναμένεται να κατατεθεί μήνυση εναντίον της διοίκησης της ΔΕΗ και του Προέδρου και Διευθύνοντα συμβούλου της επιχείρησης, Αρθούρου Ζερβού, καθώς και κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα συνεχή και πολυήμερα περιβαλλοντικά επεισόδια που σημειώνονται στην περιοχή από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, που πνίγουν στην τέφρα και τη σκόνη τον οικισμό και κάνουν αβίωτη τη ζωή των κατοίκων του.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Τα παραπάνω δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προαστίου, αλλά και πρόεδρος του Σωματείου Ανέργων και Προστασίας του Περιβάλλοντος Εορδαίας, Δημήτρης Κριαρίδης.

 

Επεσήμανε ειδικότερα ότι η νέα περιβαλλοντική μελέτη της ΔΕΗ (σκούπα) η οποία πήρε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για όλες τις δραστηριότητες της ΔΕΗ για 20 χρόνια, εγκρίθηκε πριν ένα μήνα και δεν έλαβε υπόψη της τις γνωμοδοτικές εισηγήσεις του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαΐδας και του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου όσον αφορά στα προστατευτικά μέτρα Προαστίου – Ασβεστόπετρας – Πτολεμαΐδας (π.χ. ηχοφράγματα, ετήσιο έλεγχο αποθέσεων και ενημέρωση των κατοίκων, ελάχιστο όριο δραστηριοτήτων της ΔΕΗ 500 μέτρα).

 

Κι ενώ στους περιβαλλοντικούς όρους υπήρχε μια “κόκκινη γραμμή”, τα 500 μέτρα από τον οικισμό, η ΔΕΗ με νέα περιβαλλοντική μελέτη ζητά επιπλέον νέα γνωμοδότηση του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου ώστε να εκμισθώσει και όχι να απαλλοτριώσει 457.711 τ.μ. από τα αγροκτήματα Προαστίου, Ασβεστόπετρας και Μαυροπηγής με σκοπό την απόθεση στείρων υλικών στο χώρο της εξωτερικής απόθεσης του ορυχείου Μαυροπηγής.

 

Την ώρα που ο οικισμός βρίσκεται κάτω από τις καμινάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και έχει περικυκλωθεί και από τις αποθέσεις της ΔΕΗ, η εξέλιξη αυτή θα σημάνει ότι η δραστηριότητα της ΔΕΗ θα υλοποιείται πολύ κοντύτερα στον οικισμό καθώς και στον οικισμό της Ασβεστόπετρας, αλλά και στην πόλη της Πτολεμαΐδας, γι’ αυτό και το σωματείο ζητά να μην γίνει δεκτή η νέα επέκταση της ΔΕΗ, διότι θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους οικισμούς και στην Πτολεμαΐδα.

 

Ο πρόεδρος του Προαστίου δήλωσε επίσης ότι η ανοχή απέναντι στη δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει και τα όριά της και κάλεσε τη δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, καθώς και το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για την επέκταση του ορυχείου Δυτικού Πεδίου.

 

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η τοπική κοινότητα θα συγκαλέσει τις επόμενες μέρες λαϊκή συνέλευση στο Προάστιο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις αυτές οι κάτοικοι αλλά και για την πρόθεση της τοπικής κοινότητας να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του προέδρου της ΔΕΗ και του υπουργού Περιβάλλοντος για τις συνεχόμενες περιβαλλοντικές παραβιάσεις- υπερβάσεις αιρούμενων σωματιδίων που κορυφώθηκαν τις προηγούμενες μέρες πνίγοντας τον οικισμό, αν και όπως δήλωσε ο κ. Κριαρίδης, «κανονικά την μήνυση πρέπει να την καταθέσει η δήμαρχος Εορδαίας. Αν όμως δεν το κάνει ο δήμος Εορδαίας, όπως έχει υποχρέωση, τότε θα την καταθέσουμε εμείς σαν τοπική κοινότητα, γιατί το πράγμα με τη ρύπανση έχει παραγίνει και δεν μπορούμε πλέον να μένουμε θεατές στην καθημερινή υποβάθμιση της ζωής μας», κατέληξε.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: