Οι δημοσιογράφοι καταδικάζουν τις δικαστικές διώξεις κατά του Τύπου

By on 06/12/2011
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥΗ βιομηχανία αγωγών κατά λειτουργών του τύπου με σκοπό την φίμωση τους, εξαπλώνεται με μορφή επιδημίας και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Οι δημοσιογράφοι της Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθούν με ανησυχία και προβληματισμό την επίθεση, που δέχονται ενάντια στην εγκυρότητα, την αποκαλυπτικότητα και τον πλουραλισμό της δημοσιογραφικής τους λειτουργίας.

 

Έτσι στο στόχαστρο, έχουν μπει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοι, που προσπαθούν να επιτελέσουν με την μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα και εγκυρότητα το λειτούργημα τους, που δεν είναι άλλο από εκείνο της ενημέρωσης των κατοίκων.

 

Οι αγωγές κατά δημοσιογράφων εξαιτίας αποκαλύψεων τους (όταν μάλιστα αυτές επιβεβαιώνονται) – είναι αδικαιολόγητες – και έρχονται να επιβεβαιώσουν, ότι σε μικρότερες κοινωνίες, όπως αυτές της Δυτικής Μακεδονίας, καταπατάται η Ελευθερία της έκφρασης δια του Τύπου.

 

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να ευθύνεται ο Τύπος (ηλεκτρονικός και έντυπος) και οι Δημοσιογράφοι για την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Ο ρόλος τους, αφορά μόνο στο λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών και στον έλεγχο της εξουσίας.

 

Η ηθική βλάβη, την οποία μπορεί να επικαλεστεί κάθε οικονομικός και πολιτικός παράγοντας, κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση,  βάση του Ν .1178 /81 «Περί αστικής ευθύνης του τύπου», όταν εμπεριέχει άλλα κίνητρα, τότε αποτελεί ανάχωμα στην ελευθερία έκφρασης. Θεωρητικά το σύνολο του πληθυσμού θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια πράξη.

 

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε με ανησυχία την επίκληση αυτού του νόμου, σε σειρά αγωγών εναντίον συναδέλφων δημοσιογράφων και εκδοτών, χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

 

Μια από τις τελευταίες αγωγές, αφορά και το μέλος της ΕΣΠΗΤ τον συνάδελφο Σπύρο Κουταβά, ο οποίος αποκάλυψε στοιχεία για τον τρόπο, με τον οποίο μοιράστηκε δημόσιο χρήμα σε προηγούμενες περιόδους από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Θεωρούμε πως ήταν στοιχειώδης υποχρέωση και συμβολή κάθε λειτουργού του Τύπου, στην ολόπλευρη ενημέρωση των πολιτών.

 

Άλλωστε, η εν λόγω αποκάλυψη επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο σε συνέντευξη Τύπου, από τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κίρκο. Παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ, τα αποτελέσματα της οποίας μεταβιβάστηκαν στον εισαγγελέα, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν στη συνέχεια πολλά δημοσιεύματα τοπικών και κεντρικών ΜΜΕ.

 

Ως εκ τούτου, η «περίεργη» αγωγή κατά του δημοσιογράφου προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτηματικά, καθώς η συγκεκριμένη δίωξη επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία.

 

Επειδή σε μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία, το μέγιστο αγαθό είναι η ελευθερία έκφρασης, και επειδή η βιομηχανία των αγωγών αποσκοπεί στη φίμωση του τοπικού Τύπου,καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο, τις όποιες δικαστικές ενέργειες δρομολογήθηκαν κατά συναδέλφων, από όπου και αν προέρχονται και ζητούμε την άμεση ανάκληση τους.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

 

Ρόη Βασβατέκη
Χρήστος Βήττας
Κώστας Μαυρίδης
Βάσω Ανουλίδου
Θεοδότα Τσιόπρα
Γιάννης Νεβεσκιώτης
Ρίτσα Σπυρίδου
Δημήτρης Ιατρίδης
Σάββας Σαχινίδης
Σπύρος Κουταβάς
Μαίρη Κεσκιλίδου
Τάσα Παπαντώνη
Αντώνης Μαυρίδης
Παναγιώτης Πλιάτσιος
Δημήτρης Κατσογιάννης
Κώστας Δαβάνης
Δέσποινα Αμαραντίδου
Θεόδωρος Καρυπίδης
Θωμαή Αδάμου
Σοφία Ζουζέλη
Σωκράτης Μουτίδης
Θανάσης Γεωργούλας
Βαγγέλης Χριστόδουλος
Πέτρος Βούζας
Μάκης Νασιάδης
Ζήσης Πιτσιάβας
Αποστόλης Γαϊτάνης
Πελαγία Ζερβανταρίδου (Κάμερα)

One Comment

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: