Εξελίξεις αναμένονται στο θέμα του τοπικού πόρου

By on 06/12/2011
KOZANHΕξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στο θέμα του τοπικού πόρου ανάπτυξης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει βαλτώσει, προκαλώντας «ασφυξία» στην περιοχή, καθώς είναι πολλά τα έργα που έχουν συμβατοποιηθεί, αλλά δεν προχωράνε.

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσει η τροπολογία του Yπουργείου Περιβάλλοντος για  την επιτροπή κατανομής που ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο και για την εκταμίευση χρημάτων.

 

Πηγή:ο Χρόνος

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2011 δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ για έργα. Συνολικά, πρόκειται για περίπου 15 εκ. ευρώ για το νομό Κοζάνης, 5 εκ. ευρώ για το νομό Φλώρινας και 4 εκ. για την Αρκαδία.

 

Ως γνωστόν, σε εφαρμογή του ν. 3852/2010 “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης” (ΦΕΚ Α/87/7-6-2010) τον περασμένο Μάϊο ανεστάλησαν οι κατανομές και εγκρίσεις νέων έργων του Ε.Α.Π.. Η συγκρότηση νέων επιτροπών αναμένεται το προσεχές διάστημα. Με τον υπάρχοντα νόμο, το 50% του πόρου πηγαίνει στους δήμους και το υπόλοιπο 50% στην πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και το ίδιο θα ισχύσει έως το τέλος της περιόδου που λήγει το Δεκέμβριο του 2011 με δικαιούχους τις πρώην δημοτικές ενότητες και την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

 

Οποιαδήποτε αλλαγή στα ποσοστά κατανομής και στους φορείς διαχείρισης αναμένεται να ισχύσει από τη νέα προγραμματική περίοδο και να αποφασιστεί με υπουργική απόφαση. Επίσης, σαφές είναι ότι όποια κι αν είναι η προτεραιότητα του θέματος στην ατζέντα του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκταμίευση των χρημάτων από τη ΔΕΗ, η οποία διανύει τη χειρότερή της περίοδο από πλευράς οικονομικών δεικτών.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: