Προγράμματα εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία Β/θμιας εκπαίδευσης Κοζάνης

By on 23/11/2011
EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣΣτο Πειραματικό Γυμνάσιο Κοζάνης άρχισε στις 4 Νοέμβρη η υλοποίηση ομαδοσυνεργατικής εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών, από την εκπαιδεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Γρατσία Αγνή, σε συνεργασία με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, κ. Καρανίκα Αναστασία, στα πλαίσια της ενημέρωσης, της γνώσης και της παρουσίασης προγράμματος Πρώτων Βοηθειών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Μετά το ενδιαφέρον τόσο των μαθητών όσο και του διευθυντή του Πειραματικού Γυμνασίου, κ. Μπαλάφα Ιωάννη, και του συλλόγου διδασκόντων για ενημέρωση και απόκτηση δυνατοτήτων παροχής Α’ Βοηθειών σε ενδεχόμενη ανάγκη μέσα στο σχολείο αλλά και στον οικογενειακό χώρο, η κ. Καρανίκα Αναστασία ευαισθητοποιημένη σε θέματα ασφάλειας και υγείας της σχολικής κοινότητας και σαν Εθελόντρια Αδερφή Νοσοκόμα συνεργάστηκε με το Περιφερειακό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κοζάνης, ώστε να παρουσιαστεί η εκπαίδευση Α’ Βοηθειών στα σχολεία.

 

Τονίζεται ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι μία παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση εθελοντικής προσφοράς, πρώτων βοηθειών και αλληλοβοήθειας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σπουδαιότερα πράγματα βασίζονται στον εθελοντισμό. Πρέπει να θέλουμε να υπάρχει προσφορά. Πρέπει να θέλουμε να υπάρχει ελευθερία, πρέπει να θέλουμε να υπάρχει δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με τις εθελοντικές του δυνατότητες αποτελεί προσφορά χαράς, ζωής και δημιουργίας.

 

Είναι γνωστό ότι στο σχολείο συχνά καλούνται οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι μαθητές να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε άτομα που έχουν ανάγκη εξαιτίας κάποιου ατυχήματος ή άλλου επείγοντος περιστατικού (π.χ. λιποθυμία, σοκ, αιμορραγία, τραύματα κ.λ.π.). Ήταν λοιπόν αναγκαίο η αρμόδια εκπαιδεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να αναλύσει και να εξηγήσει το ζήτημα των πρώτων βοηθειών, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν τις γνώσεις και τις δυνατότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες, με την καθοδήγηση και επιστασία των ενημερωμένων καθηγητών τους.

 

Η πρωτοβουλία της κ. Καρανίκα Αναστασίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Πειραματικού Γυμνασίου Κοζάνης, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενημέρωση και κατάρτιση μαθητών και καθηγητών στην παροχή πρώτων βοηθειών, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και τη διασφάλιση καλής φυσικής κατάστασης και υγείας μέσα στο σχολείο.

 

Πιστεύουμε ότι οι δραστηριότητες ομαδοσυνεργατικής εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών θα εξακολουθήσουν να εξακτινώνονται σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού Κοζάνης γιατί η εκπαιδευτική κοινότητα αναγνωρίζει ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό για ευτυχισμένους και ισορροπημένους ανθρώπους.

 

Ήδη προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις στα κάτωθι σχολεία: 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης, Γυμνάσιο Κρόκου- Άνω Κώμης και 1ο Γυμνάσιο Κοζάνης , ενώ θα ακολουθήσουν προσεχώς τα υπόλοιπα σχολεία.

 

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Καρανίκα Αναστασίαευχαριστεί θερμά την Εκπαιδεύτρια του Ε.Ε.Σ., Κα Γρατσία Αγνή, για την πολύτιμη προσφορά της και επισημαίνει: «Ας μην ξεχνάμε πως η γνώση πρώτων βοηθειών μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και θέλουμε να ελπίζουμε πως θα μπορούμε να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή στο διάβα της δικής μας».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: