Κόντρα για το τέλος ακινήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

By on 22/11/2011
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΤο τέλος ακινήτων ήταν αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με τον Δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα να μιλάει για ένα από τους δικαιότερους φόρους, αν και με προβλήματα στον τρόπο  επιβολής του, και την επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αννα Νανοπούλου να κάνει λόγο για ένα δυσβάσταχτο χαράτσι και να κατηγορεί τη δημοτική αρχή για αδιαφορία απέναντι στους πολίτες.

 

 

Πηγή:xronos-kozanis.gr

 

Σύμφωνα με την απόφαση που τελικά λήφθηκε ο Δήμος Κοζάνης θα ζητήσει από την κυβέρνηση την προστασία των ευπαθών ομάδων αλλά και την κατάργηση του τέλους στην πρώτη κατοικία και κάτω από εισοδηματικά κριτήρια.

 

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η κα Νανοπούλου η οποία σημείωσε πως ο Δήμος Κοζάνης μένει πραγματικά αμέτοχος σε όλη την ιστορία του χαρατσιού και  ενώ είναι  πάρα πολύ οι Δήμοι στη χώρα το συζήτησαν στα Δημοτικά Συμβούλια για να σταθούν στο πλευρό των αδύναμων πολιτών. «Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κωφεύει και δεν μπορεί να δέχεται τα κυβερνητικά διλλήματα του τύπου μη μιλάτε Δήμαρχοι γιατί θα σας κόψουμε τα δημοτικά τέλη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Η κα Νανοπούλου χαρακτήρισε  απαράδεκτη τη χρησιμοποίηση της  ΔΕΗ και του αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος σαν απειλή για να καλύψει την παντελή αδυναμία του κράτους να εισπράττει φόρους.

 

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε πως την «ώρα  που η πατρίδα μας περνά μια πολύπλευρη κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά κοινωνική και θεσμική απαιτείται να μη λαϊκίζουμε και να τοποθετούμαστε υπεύθυνα επάνω στα ζητήματα, που προκύπτουν» και αναφερόμενος στο τέλος ακινήτων ανέφερε πως  «κατά τη γνώμη μου είναι  ένας από τους δικαιότερους φόρους καθώς φορολογούνται αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία και όχι αυτοί που δεν έχουν. Δεν διακρίνεται από την προοδευτικότητα, που θα έπρεπε να έχει αλλά σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία».

 

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις άλλων Δήμων επισήμανε πως «μου δημιούργησε δυσάρεστη εντύπωση πως σε αυτό τον αγώνα του χαρατσιού της ΔΕΗ πρωτοστάτησαν κάποιοι Δήμοι των οποίων τα ακίνητα είναι περίπου 10 φορές πάνω από την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουμε στην Κοζάνη. Πρέπει να βγούμε και να πούμε υπεύθυνα πως όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στις δαπάνες αυτού του κράτους. Δεν γίνεται να έχουμε μόνο έξοδα και όχι έσοδα».

 

Τέλος υπογράμμισε πως  «υπάρχουν μια σειρά από ευπαθείς ομάδες, που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το φόρο. Για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να δει με ευαισθησία αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Εμείς σαν Δήμος Κοζάνης συνεχίζουμε να είμαστε ειλικρινείς στη σχέση μας με τον πολίτη. Έχουμε ανοίξει μια διαδικασία, που περιλαμβάνει τη διόρθωση των στοιχείων τα οποία τυχόν δεν είναι σωστά. Όπου υπάρχουν διαφορές υπάρχει μηχανισμός, που ελέγχει και διορθώνει τα λάθη. Μέσα από τις κοινωνικές μας δομές γνωρίζουμε τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα  και για αυτούς ειδικά θα έχουμε την δημόσια παρέμβαση μας προς τη ΔΕΗ για να μην τους κοπεί το ρεύμα».

2 Comments

  1. ένας επισκέπτης

    22/11/2011 at 16:13

    Τι να περιμένει κανείς απο δήμαρχο φερέφωνο……….

  2. ένας επισκέπτης

    24/11/2011 at 23:15

    Να πληρωσεις εσυ Δημαρχε που εχεις πολλα!!

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: