Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας: Ρύθμιση χρεών για στεγαστικά

By on 05/11/2011
ΔΑΝΕΙΟΟικονομική διέξοδο σε χιλιάδες δικαιούχους στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δίνει η ρύθμιση των οφειλών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

 

Υπολογίζεται πως έως και 75.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν με έκπτωση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ενώ ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους ανέργους.

 

Πηγή:ethnos.gr

 

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση, καθώς ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων στεγαστικών προγραμμάτων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, σε απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Κουτσούκου, προβλέπεται πως οι σχετικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και το τέλος του χρόνου στα γραφεία του Οργανισμού.

 

Στην απόφαση προβλέπεται πως η ρύθμιση αφορά οφειλές που προέρχονται από δάνεια χορηγηθέντα μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου 4019/2011 αποκλειστικά από το στεγαστικό κεφάλαιο του Οργανισμού για αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση, επισκευή, αγορά ή ανέγερση κατοικίας, είτε από παραχώρηση κατοικίας ή αγορασμένου διαμερίσματος και εξυπηρετούνται και παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες του ΟΕΚ.

 

Συγκεκριμένα οι οφειλές ρυθμίζονται ως εξής:

 

– Σε περίπτωση που μέρος ή ολόκληρο το ποσό της οφειλής κατέστη ληξιπρόθεσμο κατά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, ο δικαιούχος μπορεί να εξοφλήσει το ποσό αυτό (καθώς και τις παντός είδους επιβαρύνσεις) εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των επιβαρύνσεων. Εναλλακτικά μπορεί να εξοφλήσει το ποσό σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων. Οι δόσεις θα κυμαίνονται από 6 έως 24 και το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό ευρώ.

 

– Σε περίπτωση που η οφειλή του δικαιούχου είναι ενήμερη κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για ρύθμιση ή έχει γίνει ρύθμιση εφάπαξ καταβολής στη ληξιπρόθεσμη οφειλή και υπολείπεται άληκτο κεφάλαιο, ο δικαιούχος μπορεί να εξοφλήσει εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης (αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης).

 

– Σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ ως άνεργος, επιδοτείται από αυτόν και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ για όσο χρόνο πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, δύναται να ζητήσει την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου και την ισόχρονη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων αυτών. Στην απόφαση προβλέπεται πως ανώτατο χρονικό όριο αναστολής είναι η 31η Δεκεμβρίου 2012.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: