Παράταση για έκτακτες εισφορές και φόρο εισοδήματος- Διευκρινίσεις για την απαλλαγή ανέργων

By on 30/10/2011
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ Παρατείνεται μέχρι 9 Νοεμβρίου 2011 η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη που έχουν βεβαιωθεί με το πολυεκκαθαριστικό και λήγει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου.

 

Πηγή:kathimerini.gr

 

Οσοι επιθυμούν την πληρωμή των εισφορών τις επόμενες μέρες μπορούν να το πράξουν στην εφορία με τον Αριθμό του Φορολογικού τους Μητρώου ή στα ταμεία των τραπεζών προσκομίζοντας την αρχική ειδοποίηση του πολυεκκαθαριστικού και εφόσον η δεύτερη δόση είναι ισόποση με την πρώτη δόση.

 

– Παρατείνεται μέχρι 9 Νοεμβρίου 201 η πληρωμή της δόσης του φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 που λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

 

– Επίσης παρατείνεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2011 η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.

 

– Παρατείνεται μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί στο παρελθόν ή είχαν υποβληθεί ανακριβώς.

 

Απαλλαγή ανέργων

 

Στο μεταξύ με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών παρέχονται διευκρινίσεις για την έκτακτη εισφορά και ιδιαίτερα για την απαλλαγή των ανέργων αλλά και το τέλος επιτηδεύματος.

 

Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο:

 

1. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να απαλλαγεί ένας άνεργος από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, είναι οι εξής:

 

α) Να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό και όχι από άλλα ταμεία (π.χ. NAT). Σε καμία άλλη περίπτωση δεν έχει την απαλλαγή. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπό του κατά την 31/8/2011, ημερομηνία έκδοσης των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, κοινό για όλους τους φορολογούμενους. Ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση στην εφορία του για διαγραφή της εισφοράς που βεβαιώθηκε μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον προκύπτει από αυτή ότι η επιδότησή του έχει αρχίσει τουλάχιστον από 31/8/2011.

 

β) Να μην έχει κατά τη χρήση 2011 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής, έστω και μικρού ποσού, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος και είναι δυνατόν να ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης οικονομικού έτους 2012. Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται τεκμαρτά εισοδήματα. Για την εξαίρεση των ανέργων δεν εξετάζονται τα εισοδήματα της χρήσης 2010. Απαλλάσσεται μόνο η επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και όχι άλλες ειδικές επιδοτήσεις, ακόμη κι αν καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ, ή από άλλα Ταμεία και Οργανισμούς.

 

2. Εξαιρούνται της εισφοράς οι φορολογούμενοι που διέκοψαν την εργασία τους για να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

 

3. Για τον υπολογισμό της εισφοράς λαμβάνονται υπόψη και τα εισοδήματα που απαλλάσσονται της φορολογίας ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. Σύνταξη πολύτεκνης μητέρας, τόκοι καταθέσεων), το ποσό του επιδόματος του ΟΑΕΔ που εισπράχθηκε το 2010, κέρδη από συμμετοχή σε Ο.Ε., Ε.Ε., το καθαρό ποσό του ΕΚΑΣ. Επίσης δεν εξαιρούνται ούτε τα εφάπαξ ποσά κοινωνικής ενίσχυσης που καταβλήθηκαν, ελεύθερα φόρου, από τον ΟΑΕΔ σε απολυόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άλλων Οργανισμών, διότι αυτά δεν αποτελούν ποσά αποζημιώσεων.

 

4. Από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται:

 

α) Οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων (όχι η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος), εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας και συγκεκριμένα όσοι γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1949.

 

β) Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις κατά τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη τους έναρξη, που πρέπει να είναι μετά την 1/1/2006. Στις περιπτώσεις που ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν κι άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται, ακόμη κι αν τη συγκεκριμένη έναρξη την έχει διακόψει.

 

5. Σε περίπτωση αμφισβήτησης του εκκαθαριστικού σημειώματος εισφορών και τέλους επιτηδεύματος ν.3986/2011, ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει κατά του σημειώματος αυτού, προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, χωρίς όμως να αναστέλλεται η καταβολή του βεβαιωθέντος ποσού.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: