Προσπάθειες για τη δημιουργία μουσείου στο σπίτι του Αλέξη Ζορμπά στο Καταφύγι

By on 26/10/2011
ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣΤο πραγματικό του όνομα δεν ήταν Αλέξης.

 

Τού αποδόθηκε, από τον συγγραφέα Ν.Kαζαντζάκη από το συνθετικό “αλεξι-“- όπως αλεξικεύραυνο, αλεξίσφαιρος- για να εκφράσει τον χαρακτήρα που αντιστέκεται, που καθοδηγείται από τις παρορμήσεις, που αποτελεί κράμα λεβεντιάς και ελευθερίας.

 

Πηγή:ota.gr

 

Ο ίδιος ο Γιώργος- και μετέπειτα Αλέξης Ζορμπάς- γύρισε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, αναζητώντας την τύχη του.

 

Αργότερα, έγινε σύμβολο και χαρακτήρας που συνδέθηκε απόλυτα με την Ελλάδα, με το πνεύμα και την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων της.

 

Στα ίχνη αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, που έγινε φίλος και συνοδοιπόρος του Νίκου Καζαντζάκη, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Καταφυγίου και η μη κυβερνητική οργάνωση “Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού” αναζητούν αντικείμενα, κειμήλια και ό,τι άλλο σχετίζεται με την προσωπική του ιστορία, για το μουσείο που έχουν ετοιμάσει στο Καταφύγιο, όπου βρίσκεται το σπίτι του.

 

“Έχουμε μια λαογραφική συλλογή, ενώ εντοπίσαμε τα γυαλιά και το ρολόι του Ζορμπά, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της οικογένειας των εγγονιών του, Άννας Γκάιγκερ και Βαγγέλη Γιάντα, που πέθαναν πριν από δύο χρόνια στα Σκόπια”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Άννα Γκάτζιου.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: