Φονική βόμβα στα Κοίλα

By on 14/10/2011
ΕΚΡΗΚΤΙΚΑΑπό τύχη δεν προκλήθηκε έκρηξη που θα ανατίναζε στον αέρα την κατοικημένη περιοχή

 

Βόμβα μεγατόνων που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή αποτελεί μία αποθήκη εκρηκτικών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κατοικημένη περιοχή των Κοίλων και δίπλα από διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ίδιο σημείο.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Οι τόνοι των εκρηκτικών, …ελέω γραφειοκρατίας παρέμειναν αδικαιολόγητα επί πολλούς μήνες στην επιχείρηση που ήδη έκλεισε, αν και θα μπορούσε τυχόν έκρηξη να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την περιοχή, θρηνώντας ανθρώπινα θύματα. Ευτυχώς αυτά τα εφιαλτικά σενάρια, που παραπέμπουν στο μακελειό της ναυτικής βάσης της Κύπρου, δεν έγιναν πραγματικότητα.

 

Επί τέλους σήμερα, μία μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών οδηγείται σε κοντινό λατομείο για καταστροφή και μία άλλη ποσότητα θα μεταφερθεί σε ασφαλείς εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Μία ακόμη μεγάλη ποσότητα 15 τόνων κατασχεμένων εκρηκτικών έχει μεταφερθεί σε στρατόπεδο της περιοχής, ενώ οι επίσημες αρχές και ο στρατός αναζητούν φόρμουλα για να τα «ξεφορτωθούν».

 

Ολιγωρία και γραφειοκρατία

 

Η εν δυνάμει βόμβα ακούει στο όνομα «ΝΙΤΡΟ ΑΕ», επιχείρηση εκρηκτικών που εδώ και μήνες έχει κλείσει, όμως οι ποσότητες της δυναμίτιδας, τα χιλιάδες καψύλλια και τα βραδύκαυστα φυτίλια έμειναν εκεί, να απειλούν τους κατοίκους, οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ενός τραγικού δυστυχήματος, με μια ενδεχόμενη έκρηξη.

 

Τόσους μήνες τα επικίνδυνα εκρηκτικά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν ή να καταστραφούν, λόγω του …μπάχαλου που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο και κυρίως στην ελληνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Φεβρουάριο που ξεκίνησε η διαδικασία να απαλλαγεί η εν λόγω περιοχή από το φονικό φορτίο που ήταν αποθηκευμένο στην επιχείρηση, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, επειδή κάποιοι δεν μπορούσαν να βρουν τις δικαστικές αποφάσεις στο δικαστικό μέγαρο Κοζάνης!

 

Μεταφορά και καταστροφή

 

Τελικώς, ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οπότε σήμερα δύο επικίνδυνα φορτία με εκρηκτικά οδηγούνται το ένα για καταστροφή και το άλλο σε ασφαλείς αποθήκες της ΔΕΗ, στην περιοχή της Φλώρινας.

 

Ειδικότερα μία μεγάλη παρτίδα εκρηκτικών θα καταστραφεί σήμερα στις 10 το πρωί σε λατομείο της περιοχής Αλωνακίων. Την ειδική αποστολή θα φέρει σε πέρας ομάδα πυροτεχνουργών του στρατού, ενώ θα παρίσταται αρμόδιος εισαγγελέας. Για το σκοπό αυτό, η αστυνομία έχει εκδώσει ειδική άδεια μεταφοράς των εκρηκτικών.

 

Συγκεκριμένα πρόκειται να καταστραφούν: αμμωνίτιδα 164 κιλά, ζελατοδυναμίτιδα 167,5 κιλά, γαλακτώματα 95 κιλά, βραδύκαυστη θρυαλλίδα 1.363 μέτρα, ακαριαία θρυαλλίδα 2.942 μέτρα, καψύλλια κοινά 709 μέτρα, καψύλλια NONEL 9.888 τεμάχια, καψύλλια ηλεκτρικά 38.811 τεμάχια, επιβραδυντές 229 τεμάχια, ζελατοδυναμίτιδα 262 μασούρια, βάρους 149,3 κιλών και πυρίτιδα υπονόμων 50 κιλά.

 

Ένα επικίνδυνο φορτίο οδηγείται σε αποθήκες της ΔΕΗ στην περιοχή Φλώρινας, προκειμένου να φυλαχτούν με ασφάλεια. Το φορτίο περιέχει: Ζελατοδυναμίτιδα Φ28, 18 τεμάχια βάρους 3,2 κιλών, ζελατοδυναμίτιδα Φ38, 38 τεμάχια, βάρους 25 κιλών, θρυαλλίδα βραδύκαυστη 47,3 μέτρα, θρυαλλίδα ακαριαία ινδικής προέλευσης 714,80 μέτρα, θρυαλλίδα ακαριαία ευρωπαϊκής προέλευσης 569,90 μέτρα, καψύλλια συνδετικά 15 τεμάχια, καψύλλια NONEL SL – 42 2 τεμάχια, καψύλλια NONEL SL 67 5 τεμάχια, καψύλλια NONEL LP Νο 60 127 μέτρα και καψύλλια (SURFACE) 3 τεμάχια.

 

15 τόνοι σε στρατόπεδο

 

Υπάρχουν ακόμη 15 τόνοι εκρηκτικών, που είχαν κατασχεθεί από τις αρχές λόγω πλημμελούς φύλαξης, τα οποία οδηγήθηκαν για αποθήκευση στη στρατιωτική μονάδα 658 ΠΑΠ στο Βαθύλακο. Στη συνέχεια όμως η εταιρία δικαιώθηκε με δικαστική απόφαση. Κατόπιν τούτου η ποσότητα επιστρέφεται στην εταιρία, η οποία όμως έχει κλείσει και δεν τα παραλαμβάνει, οπότε ο στρατός αναζητά φόρμουλα να απαλλαγεί από το επικίνδυνο φορτίο, καθώς η μνήμη της τραγωδίας της ναυτικής βάσης στην Κύπρο είναι ακόμη νωπή.

 

Μετά από τις προαναφερόμενες παρτίδες εκρηκτικών, παραμένουν στην πρώην εταιρία στα Κοίλα, λίγες ποσότητες εκρηκτικών, οι οποίες φυσικά πρέπει το συντομότερο να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο ή να καταστραφούν, για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

6 Comments

  1. Lena

    14/10/2011 at 12:53

    Υπερβολές … η συγκεκριμενη αποθήκη βρίσκεται εκεί αρκετές δεκαετίες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Που σημαίνει οτι πληρεί κάπους συγκεκριμένους όρους ασφαλείας.
    Όσο για τα εκρηκτικά που αναφέρονται, για όσους γνωρίζουν, η επικινδυνότητα δεν είναι και αυτή που περιγράφει το άρθρο…
    Καλώς μεν μεταφέρθηκαν εφόσον η επιχείρηση δεν υφίσταται πλεον, αλλά “πολύς λόγος” οφείλω να επισημάνω.

    Τα γνωστά υπερβολικά των δημοσιεύσεων….

  2. flor

    14/10/2011 at 15:33

    ευτυχως Lena γιατι η αδερφη μου δουλευει στα Κοιλα !!

  3. ένας επισκέπτης

    17/10/2011 at 19:08

    Παιδιά μην τρομάζετε άδικα τον κόσμο!!!Δεν υπάρχει ο παραμικρός φόβος έκρηξης!!!Ενημερωθείτε από την τοπική αστυνομία που είναι υπεύθυνη γι΄αυτό!’Οσο για τις μικρές ποσότητες εκρηκτικών που παραμένουν στην εταιρεία είναι ήδη σε ασφαλές σημείο γιάτι δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος από το παρόν!!!
    ”Φονική βόμβα μεγατόνων”!!!!χαχαχαχαχα
    ΥΓ.Αν δεν έχετε τις στοιχειώδεις γνώσεις για τα εκάστοτε θέματα σας ασχολειθείτε με κάτι άλλο γιάτι ταράζετε(χωρίς λόγο) έναν ήδη πονεμένο λαό….

  4. sinti

    19/10/2011 at 02:05

    Η συγκεκριμένη αποθήκη…αφου ενημερωθηκα απο την τοπική αστυνομια…πληροι καποιους απο τους όρους ασφαλειας…και οχι ολους…ειχε μηνυθει εδω και καιρο και κατα πληροφορίες έχει παραπανω εκρηκτικα υλικα απο αυτα που εχουν αναφερθει…

    Τωρα γιατι τοσα χρονια βρισκονται εκει εχω την απορια…θέμα γνωριμιών….προσωπικών σχέσεων???…ελπίζω μονο καθαρα γραφειοκρατικο να ειναι….

    Και τελος ο,τιδήποτε αφορά εκρηκτικά υλικά ποιος μπορει να διασφαλίσει οτι δεν υπάρχει ποτε κίνδυνος??

  5. ένας επισκέπτης

    20/10/2011 at 19:32

    Η συγκεκριμένη αποθήκη πληρεί ΟΛΟΥΣ τους όρους ασφαλείας γι’αυτό έχει και άδεια λειτουργείας!Έχει μυνηθεί απλά γιατί είχε περισσότερα εκρηκτικά απ’ότι επιτρέπει το τοναζ της και αυτό από ακυρώσεις παραγγελιών λόγω καιρικών συνθηκών,γι’αυτό και ΑΘΩΩΘΗΚΕ!!!(λόγω γνωριμιών;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ)Ουδέποτε άλλοτε είχε κάποια παρατυπία!!!
    Τα εκρηκτικά, για να κλείσω με το θέμα,αν φυλασονται κάτω από συγκεκριμένες προυποθέσεις δεν έχουν τον παραμικρό κίνδυνο κινδύνου!!!

  6. Lena

    27/10/2011 at 14:24

    Θέλαμε μια υπέυθυνη γνώμη επι του θέματος.
    Ευχαριστούμε, αν και θα προτιμούσα -εγω προσωπικά- να είναι και επώνυμη κατα το δυνατόν.

    Όσο για την άποψη περί δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων και υπερβολικών δημοσιεύσεων με αποτέλεσμα την αναστάτωση του κοινού, συμφωνώ απόλυτα.
    Το ανέφερα ήδη και πιο πάνω.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: