Δηλώσεις πολιτικών για την επέτειο απελευθέρωσης της Κοζάνης

By on 12/10/2011
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣΜηνύματα για το νόημα της μέρας της 99ης επετείου από την απελευθέρωση της Κοζάνης, έστειλαν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και της αυτοδιοίκησης, κάνοντας συγχρόνως αναφορές στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα και λαός.

 

Ειδικότερα Υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε:’ Είναι ημέρα τιμής και μνήμης. Τιμής σε όλους αυτούς που κράτησαν όρθιο το γένος στον τόπο μας για 500 χρόνια και όχι 400 συνηθίζεται να λέμε.

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Είναι ημέρα μνήμης. Μνήμης και απολογισμού, πως διαχειριστήκαμε το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας όλα αυτά τα χρόνια.

 

Εγώ σήμερα θέλω να προβώ μόνο σε μάι διαπίστωση. Ότι η πατρίδα αξίζει να είναι ελεύθερη και να προκόβει. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι αυτές τις μέρες απαιτείται σύνεση και ηρεμία, εγρήγορση κα πάνω απ’ όλα ενότητα. Τα πρώτα βέβαια αφορούν πάνω απ’ όλα την κυβέρνηση και στη συνέχεια τους πολίτες. Ενωμένοι πιστεύω μπορούμε να περάσουμε τα δύσκολα. Δεν αξίζουν χειρότερες εξελίξεις στην πατρίδα μας. Χρόνια Πολλά και να είμαστε πάντα ελεύθεροι.’

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης, επεσήμανε:’ Σήμερα είναι μέρα εθνικής παλιγγενεσίας για μας, μια μέρα που θυμούνται οι παλιότεροι και πρέπει να μαθαίνουν οι νεότεροι. Είναι μέρα που γιορτάζουμε, ωστόσο η θλίψη, η αγανάκτηση και η δυσφορία του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Τα γεγονότα που τρέχουν δημιουργούν μία ανασφάλεια στον πολίτη. Η κυβέρνηση κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί μία λύση, μία διέξοδο στο αδιέξοδο της χώρας.

 

Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι μας να ανεβάσουμε λίγο το ηθικό μας και το ηθικό των πολιτών κυρίως, διότι προσωπικά πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση για τη χώρα, γρήγορα θα βγούμε από τα αδιέξοδα και πολύ γρήγορα θα αρχίσει και η ανάπτυξη της χώρας’.

 

Σχετικά με τις εκλογές και με το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας, ο Α. Αθανασιάδης, είπε:’ Δεν είμαι απ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας και εθνικής ενότητας. Διότι αν αυτό συμβεί και αποτύχει δεν ξέρω τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

 

Σε ότι αφορά τις εκλογές, λέω ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για εκλογές. Οι εκλογές δεν θα δώσουν κάτι περισσότερο. Απλά θα παρατείνουμε το χρόνο, αυτόν τον χρόνο που πολλοί θέλουν να μας εκτελέσουν. Θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό, εάν και τα υπόλοιπα κόμματα συνεργαστούν και βοηθήσουν, νομίζω ότι μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο’.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε: ‘Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και τιμής για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας της περιοχής και της πόλης της Κοζάνης. Σε μια δύσκολη εποχή που περνάμε, νομίζω ότι η ενότητα των Ελλήνων, για ένα κοινό στόχο, αλλά κυρίως το μέλλον των γενιών που έρχονται είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία.

 

Για να τα διασφαλίσουμε αυτά χρειαζόμαστε δύναμη, χρειαζόμαστε μια ισχυρή εντολή για να φύγει η Ελλάδα από την κρίση. Η ΝΔ πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την κρίση ούτε με ημίμετρα ούτε με μέτρα που καταδυναστεύουν τον ελληνικό λαό και δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα’.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, δήλωσε: ‘Πριν από 99 χρόνια ο ελληνικός στρατός, όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, απελευθέρωναν τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη. 99 χρόνια μετά η χώρα μας είναι κάτω από ένα ιδιάζων καθεστώς δουλείας, όχι μόνο αυτού του ΔΝΤ, αλλά και διάφορων μορφών δουλείας που καταδυναστεύουν την κοινωνία μας.

 

Χρέος όλων μας είναι να απομονώσουμε και να απομακρύνουμε όλους αυτούς που με τις συμπεριφορές τους οδήγησαν τη χώρα μας σ’ αυτή την κατάσταση και εμπνεόμενοι από τον αγώνα και τις θυσίες όλων αυτών που πολέμησαν ανιδιοτελώς, να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνας τους για μια Ελλάδα ελεύθερη, που να υπόσχεται ένα πιο σταθερό, πιο ανθρώπινο μέλλον για τις επόμενες γενιές’.

 

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, τόνισε: ‘Σήμερα η Δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη έχει μία μεγάλη γιορτή. Εκπέμπει από δω ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη δύσκολη εποχή που βιώνει η χώρα, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της ύφεσης. Το δίδαγμα αυτών των ανθρώπων και η αυτοθυσία θα πρέπει να είναι το μήνυμα το σημερινό και για τη σημερινή γενιά, προκειμένου να βγούμε από την κρίση και να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια Ελλάδα, όπως παρέδωσαν και εκείνοι σε μας’.

 

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Δακής, υπογράμμισε: ‘Σεβόμενοι τη μνήμη και τους αγώνες των προγόνων μας, πρέπει να αντιταχθούμε και να αντιπαραταχθούμε σε πολιτικές και πρακτικές που θίγουν τα ζωτικά συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Και αυτό πρέπει να το κάνουμε με όρους ενότητας, σύνθεσης, κοινής προσπάθειας, μια γροθιά πραγματικά μέσα από έναν νέο πατριωτισμό, δίνοντας ένα κομμάτι του εαυτού μας, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να νοιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

 

Η μέρα σήμερα έχει πολυεπίπεδη σημειολογία, αλλά και μεγάλη παρακαταθήκη για μας, και γενικότερα η μνήμη του μεγαλειώδους αγώνα των βαλκανικών πολέμων.
Εύχομαι να είμαστε ελεύθεροι σε όλα τα επίπεδα, από πλευράς εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά και από πλευράς βούλησης, ψυχής και αποφάσεων’.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: