Στρατηγικός Σχεδιασμός : Όραμα για το μέλλον ή υποκριτική διαδικασία – Κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

By on 10/10/2011
ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΟ στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Κοζάνης για την επόμενη τριετία, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Για  σχεδιασμό, που περιλαμβάνει το όραμα της δημοτικής αρχής για την Κοζάνη του αύριο, μίλησε ο Δήμαρχος, Λ. Μαλούτας, ενώ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Α. Νανοπούλου, έκανε λόγο για μια διαδικασία βασισμένη στην υποκρισία.

 

Πηγή:ο Χρόνος

 

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό ο νέος Δήμος Κοζάνης επιδιώκει

 

–          – Να καταστεί αναπτυξιακός πόλος στη Δυτική Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα,
–         –  Να καταστεί ελκυστικός χώρος επιχειρηματικής δραστηριότητας υπερτοπικού ενδιαφέροντος,
–          – Να εξασφαλίσει υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, με εστίαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού και στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης των πολιτών.
Οι γενικοί στόχοι του σχεδιασμού είναι οι εξής:
–          – Βελτίωση της αστικής λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
–        –   Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.
–          – Βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών πολιτισμού και αθλητισμού. Ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Κοζάνης.
–          – Αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών υποδομών, ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.
–         –  Προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας, ενίσχυση της απασχόλησης.
–          – Βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
–         –  Βελτίωση της οργανωτικής δομής του Δήμου και ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς.
–          – Βελτίωση των υποδομών και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου.
–          Ανάπτυξη ολοκληρωμένων μηχανισμών οικονομικής διαχείρισης και ορθολογική οικονομική λειτουργία του Δήμου και των νομικών προσώπων του.

 

Ο κ. Μαλούτας σημείωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι « εργαλείο για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Μπορεί στο στρατηγικό σχεδιασμό να υπάρχουν κάποια πράγματα, που δεν θα υλοποιηθούν αλλά περιγράφουμε το σχέδιο μας για την Κοζάνη του αύριο. Οταν το δημόσιο συρρικνώνεται συνεχώς εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τον αγώνα για την ανάπτυξη, όπως την  ανάπτυξη της παραλίμνιας ζώνης, τη διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

 

Ο εισηγητής του θέματος αντιδήμαρχος, Β. Καραπάτσιος, αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος του σχεδιασμού ανέφερε πως «έχουμε εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ. Ημασταν έτοιμοι, είχαμε τις μελέτες έτοιμες και ήδη μπορώ να σας προαναγγείλω πως έχουν  υπογραφεί και θα δημοσιευθούν  τις επόμενες μέρες 8 έργα αναπλάσεων για να δημοπρατηθούν».

 

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Α. Νανοπούλου, η οποία σημείωσε πως « μόνο για στρατηγικό σχεδιασμό δεν μπορεί να ομιλεί η δημοτική αρχή με τα τόσα προβλήματα, που έχει ο Δήμος. Κανένα πρόγραμμα (Θησέας, Ελλάδα) δεν τρέχει λόγο του μεσοπρόθεσμου και το ΕΣΠΑ δεν ξεπαγώνει. Σε αυτές τις συνθήκες η δημοτική αρχή ασκεί διαχείριση του προβλήματος και δεν μπορεί να μπει μπροστά σε μια αναπτυξιακή διαδικασία. Παράλληλα είναι τελείως υποκριτικό να ψηφίζουμε στρατηγικούς σχεδιασμούς όταν αυτή τη στιγμή ούτε αναλώσιμα δεν μπορούμε να αγοράσουμε».

 

Ο Λ. Ιωαννίδης , επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» και μοναδικού φορέα που κατέθεσε προτάσεις στη διαβούλευση για τον στρατηγικό σχεδιασμό σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Β. Καραπάτσιο, ανέφερε πως « έχουμε μελετήσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα και ίσως να είμαστε και οι μόνοι, που έχουμε καταθέσει προτάσεις. Εχει γίνει μια καλή δουλειά ως προς την ανάλυση αλλά όσον αφορά το σχεδιασμό είναι μια αντιγραφή από την προηγούμενη τετραετία. Επίσης δεν είναι μια δουλειά, που ξεκίνησε από τα κάτω, δηλαδή τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά από τα πάνω. Καταλήγοντας στις προτάσεις μας πιστεύουμε πως αυτό που έχει άμεση ανάγκη ο Δήμος είναι η εσωτερική ανασυγκρότηση, έργα και δράσεις με χαμηλό κόστος όπως η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού, μια κυκλοφοριακή μελέτη και ένα σχέδιο για την κοινωνική πολιτική».

 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός θα βγει ξανά για δημόσια διαβούλευση και θα πρέπει να έχει περάσει για τελική έγκριση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

 

Στο δημοτικό συμβούλιο, αποφασίστηκε επίσης η στήριξη στους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου, που αύριο δικάζονται για τα γεγονότα στις 7-7-2007 στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, χωρίς όμως να δεχτεί το Δημοτικό Συμβούλιο, το αίτημα του εκπροσώπου των κατοίκων για πληρωμή της νομικής υποστήριξης τους.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: