Την υπογραφή από το ΥΠΕΚΑ της απαλλοτρίωσης της Μαυροπηγής ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

By on 08/09/2011

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΤέθηκαν θέματα για την πώληση μονάδων και ανταλλαγής ισχύος και ΑΠΕ

«Η κυβέρνηση θα στηρίξει την πορεία ανανέωσης που ξεκίνησε η ΔΕΗ για να μπορέσει να διαφυλάξει την πρωτοπορία της στον ενεργειακό τομέα και στην επιχειρηματικότητα της χώρας» δήλωσε από την Πτολεμαΐδα ο Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ που έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου.

Πηγή:kozani.tv

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το ΔΣ για το ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής της κυβέρνησης στα θέματα ενέργειας που αφορούν την επιχείρηση και ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το επιχειρησιακό της σχέδιο.

Μιλώντας για το θέμα της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το ΔΣ για τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης τρίτων στους λιγνίτες, διαπραγμάτευση που χαρακτήρισε δύσκολη εξέφρασε όμως την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα καταλήξει σε ένα συνδυασμό πώλησης μονάδων και ανταλλαγής ισχύος διαφυλάττοντας την αξία της ΔΕΗ.

 

Επίσης, το ΔΣ ενημερώθηκε για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που προβλέπεται και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της Επιχείρησης άρα πώληση μέσω χρηματιστηρίου δεν είναι στις προθέσεις μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως οι επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η εύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ποσοστό που θα πουληθεί ή να κρατήσει το δημόσιο μεγαλύτερο ποσοστό και να πουλήσει θυγατρικές. Επεσήμανε πως οι αποφάσεις αυτές δεν θα παρθούν άμεσα αλλά το επόμενο έτος.

 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ για τα διοικητικά και επιχειρησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση και για τα σημαντικά κενά που υπάρχουν σε προσωπικό σε νευραλγικούς τομείς σε σταθμούς παραγωγής και ορυχεία. Ο υπουργός, ενθάρρυνε τα μέλη του συμβουλίου να καταθέσουν μια συνολική πρόταση που να καλύπτει τα θέματα αυτά με γνώμονα την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ακόμη ενημερώθηκε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στην εφαρμογή του επενδυτικού της προγράμματος δηλώνοντας τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στις προσπάθειες που κάνει η επιχείρηση για εξωστρέφεια.

 

Σημαντική είδηση που έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ότι πριν λίγες μέρες το ΥΠΕΚΑ υπέγραψε την απόφαση για την απαλλοτρίωση της Μαυροπηγής και τη συνέχιση των διαδικασιών της μετεγκατάστασης. «Το υπουργείο στηρίζει τη διαδικασία μετεγκαταστάσεων σύμφωνα με το νόμο που έχει βγει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

 

Τέλος ο υπουργός ΠΕΚΑ εκτίμησε πως μέχρι τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και της δεύτερης φάσης του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου του κόσμου που θα κατασκευαστεί στα απαλλοτριωμένα εδάφη της ΔΕΗ, έργο που θα δείξει την πρωτοπορία της ΔΕΗ στα ζητήματα των ΑΠΕ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: