Εργόσημο και κάρτα εργασίας κατά της φοροδιαφυγής

By on 31/08/2011

EΡΓΟΣΗΜΟOριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου από τα ΕΛΤΑ και στις  20 Σεπτεμβρίου από τις Τράπεζες

 

Το εργόσημο και την κάρτα εργασίας, δύο νέα μέτρα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, επιστρατεύει το Yπουργείο Εργασίας στη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

 

Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή άνω των 9 δισ. ευρώ τον χρόνο.

 

Eτσι, οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου αρχίζει η έκδοση εργόσημου από τα ΕΛΤΑ και στις 20 Σεπτεμβρίου η έκδοσή του από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank, έπειτα από αίτημά τους για παράταση της ημερομηνίας έκδοσης του εργόσημου προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναγκαία προσαρμογή του μηχανογραφικού τους συστήματος.

 

Το εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο, εν είδει επιταγής, με μοναδικό αριθμό, που εκδίδεται από τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του καθώς και την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του.

 

Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου ο εργαζόμενος, μόνο με το ΑΜΚΑ του, εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται σε 20% ή 10% και αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓA.

Το µέτρο προβλέπεται στο νόµο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό και εκτιµάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

 

ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Εντός του φθινοπώρου, μπαίνει σε εφαρμογή η κάρτα εργασίας, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα.

 

Με την κάρτα εργασίας, η οποία αντικαθιστά την κάρτα που υποχρεούνται να χτυπούν οι εργαζόμενοι κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους, απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου.

 

Η κάρτα εργασίας βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των εργαζομένων (ΑΜΚΑ), ενώ το σύστημα θα είναι διασυνδεμένο με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του ωραρίου και κάθε εργασιακής μεταβολής.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: