Το νέο ποινολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

By on 25/08/2011
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙΤο ποινολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δ. Ρέππας στο υπουργικό συμβούλιο.Το σχέδιο προβλέπει:

 

-Στα νέα πειθαρχικά συμβούλια συμμετέχουν τρεις δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του Διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβιβάστων» (μέχρι τώρα συμμετείχαν εκπρόσωποι εργαζομένων).

 

Πηγή:star.gr

 

Επιπλέον, στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό καθήκοντα Προέδρου ασκεί ένας Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και συμμετέχουν δύο μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή.

 

-Καταγραφή και αναφορά των πειθαρχικών παραπτωμάτων, προκειμένου να γίνονται αυθαίρετες κρίσεις

 

-Αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των παραπτωμάτων (από δύο σε πέντε, από πέντε σε εφτά και δέκα ανάλογα με το αδίκημα)

 

-Υπάρχει δυνατότητα επιβολής και πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης. Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου!

 

-Όσον αφορά στον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, στο υφιστάμενο πειθαρχικό πλαίσιο δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Τώρα προβλέπεται η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης σε ένα μήνα, της ΕΔΕ σε δύο μήνες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστούν οι τρεις μήνες ως ο κατάλληλος χρόνος.

 

-Εκσυγχρονίζονται διατάξεις για την αυτοδίκαιη αργία, με τη μείωση των αποδοχών, στην οποία τίθενται υπάλληλοι μέχρι να αποφανθούν τα Δικαστήρια.

 

-Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις τέλεσης ποινικού αδικήματος με έντονη κοινωνική απαξία, όπως: δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, καθώς και παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: