Μειώσεις συντάξεων για να σωθούν τα επικουρικά ταμεία

By on 21/08/2011

MEIΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣΑπό την 1η Σεπτεμβρίου η παρακράτηση για όσους παίρνουν πάνω από 300 ευρώ

 

Πέντε μέτρα που «σκοπό έχουν να σώσουν τα επικουρικά ταμεία – και ιδιαίτερα αυτά που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις συντάξεις στους δικαιούχους», σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνονται σε πρόσφατη εγκύκλιο .

 

Πηγή:tanea.gr

 

Ετσι, από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η παρακράτηση κλιμακωτής εισφοράς (3%-10%) τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου θα επιβληθούν μειώσεις ακόμη και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από τα ελλειμματικά Ταμεία, επανακαθορίζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται, προωθούνται συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, ενώ υπό διαπραγμάτευση τίθεται ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών.

Οι «επιταγές» τόσο της τρόικας όσο και του Μεσοπρόθεσμου είναι σαφείς: τα επικουρικά ταµεία – τα οποία καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους – πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, πρέπει να περικόψουν τις συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρακράτηση της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις, χωρίς να αποκλείεται και η αύξηση εισφορών – παρότι διατυπώνονται ισχυρές αντιρρήσεις καθώς θα αυξήσουν, αντί να μειώσουν, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας.

Κύκλοι του Yπουργείου Εργασίας ωστόσο τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν επικουρικά ταµεία να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: